Wat is suikerovergevoeligheid?
Eigenlijk kun je niet spreken van suikerovergevoeligheid. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde klachten ontstaan door suiker in het algemeen. Bij voedselovergevoeligheid geeft namelijk een kleine hoeveelheid van een bepaald voedingsmiddel al klachten, terwijl anderen dit wel goed verdragen.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat kleine hoeveelheden suiker klachten geven. Wel hebben sommige mensen klachten bij een specifiek soort suiker. Dit zien we bij fructose en lactose.
Wat zijn de gezondheidseffecten van suikerovergevoeligheid?
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze klachten komen door suiker.
Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar overgevoeligheidsreacties op suiker. Met name de relatie tussen het gebruik van suiker en hyperactiviteit is onderzocht. Uit vergelijkingen en combinaties van deze onderzoeken blijkt dat suiker niet de directe oorzaak is van hyperactief gedrag. Ook van extreme vermoeidheid of andere klachten is niet wetenschappelijk aangetoond dat suiker hiervan de directe oorzaak is.
Waarom krijgen mensen toch klachten van te veel suiker?
Bij sommige mensen kan te veel suiker toch leiden tot klachten. Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree. Met name kinderen kunnen zich daardoor onrustiger gedragen.
Ook is een onevenwichtig voeding op de langere termijn niet goed voor je gezondheid, omdat je dan minder gezonde voedingsmiddelen zoals groente, fruit en volkorenproducten eet. Daarbij kunnen producten met veel suiker bijdragen aan de inname van te veel calorieën. Hierdoor wordt je te zwaar.
Klachten door fruitsuiker (fructose)
Fructose of fruitsuiker is een uitzondering. Van deze vorm van suiker kun je namelijk wel klachten krijgen. Vaak is dit alleen bij een grote hoeveelheid. Sommige mensen krijgen darmproblemen als ze meer dan 50 gram fructose (fruitsuiker) binnenkrijgen. Denk aan een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen die te veel appelsap drinken. Appelsap bevat relatief veel fructose, ongeveer 5 gram per 100 milliliter.
Wanneer mensen bij lagere hoeveelheden fructose klachten hebben kan er sprake zijn van fructose-overgevoeligheid (malabsorptie). Dit wordt vastgesteld met een medisch onderzoek.
Klachten door lactose (melksuiker)
In melk zit de melksuiker lactose. Er zijn mensen met een lactose-intolerantie.
Wat is het voedingsadvies bij suikerovergevoeligheid?
Ook al is er geen bewijs voor suikerovergevoeligheid, toch is het voor iedereen goed om niet te veel producten te eten met toegevoegd suiker. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je weinig toegevoegd suiker binnen. Helemaal zonder suiker kan niet. Producten die passen in een gezonde voeding zoals fruit, sommige groenten en melk bevatten namelijk van nature suiker.
Eet je volgens de Schijf van Vijf? Dan kun je af en toe een product met toegevoegd suiker eten, zoals een koekje, een snoepje of zoet broodbeleg.
Minder suiker eten
Wil jij minder suiker eten? Bekijk onze tips op de pagina Hoe kan ik minder suiker eten?
Bij een onevenwichtige voeding kan minder producten met toegevoegd suiker nemen helpen om klachten te verminderen. De huisarts kan een verwijzing geven voor een diëtist. De diëtist stelt dan in overleg een dieetadvies op.
Lactose-intolerantie
Er zijn speciale voedingsadviezen voor mensen met lactose-intolerantie.