Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Hoe voorkom ik osteoporose (botontkalking)?

Je kunt de kans op osteoporose verkleinen door al van jongs af aan te zorgen voor sterke botten. Door op oudere leeftijd gezond te eten kun je botontkalking vertragen.

Zo zorg je voor je botten na je 50e:

Voldoende melk en melkproducten te nemen. In zuivel zit calcium. Je hebt calcium nodig als bouwstof voor je botten. Calcium zit ook een beetje in groente, noten en peulvruchten. Wil of kan je geen melk nemen? Sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 is een alternatief. Vul de Schijf van Vijf voor jou in om te zien hoeveel zuivel jij nodig hebt.

Genoeg in de zon te komen en vitamine D te slikken. Door zonlicht maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D zorgt dat je lichaam calcium opneemt. Je krijgt ook veel vitamine D binnen door het eten van vette vis, halvarine, margarine en vloeibaar bak- en braadvet. Vitamine D-pillen zijn nodig voor bijvoorbeeld vrouwen boven de 50, mannen boven de 70 en mensen met een getinte huid.

Veel te bewegen. Beweging en belasting van de botten zorgt voor sterke botten. Elke week minimaal 2,5 uur bewegen is al genoeg. Meer mag natuurlijk ook!

Wat gebeurt er bij botontkalking?

Bij botontkalking worden je botten sneller afgebroken dan opgebouwd. Zo worden je botten steeds minder sterk. Op een gegeven moment kunnen je botten zo zwak zijn dat je spreekt van osteoporose. Je hebt dan meer kans op botbreuken.

Risicogroepen

Botontkalking komt vooral voor bij vrouwen na de overgang, door hormoonveranderingen. Ook mannen krijgen op oudere leeftijd last van botontkalking, maar over het algemeen later en minder snel.

Voedingsadviezen bij andere veelvoorkomende...

Naar de pagina's