Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is sojadrink beter voor het milieu dan koemelk?

Voor de productie van sojadrink is minder land en water nodig dan voor de productie van koemelk. Ook is de uitstoot van broeikasgassen en meststoffen minder bij de productie van sojadrink.

Sojamelk, sojadrink of sojadrank

Een bekendere term voor sojadrink is sojamelk. Hoewel de smaak en structuur op melk lijkt, mag sojamelk geen melk heten van de wet. Op verpakkingen mag daarom ook geen sojamelk staan. Sojadrink of sojadrank mag wel.

Sojaboon

Soja is afkomstig van de sojaboon. Het wordt onder meer gebruikt om diervoeding, olie en vleesvervangers van te maken. Soms worden de bonen ook gekookt gegeten.

Is soja milieuvriendelijk?

Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie. In veel producten zit echter duurzaam geteelde of biologische soja, die niet ten koste gaat van het kappen van regenwoud. Deze soja komt steeds vaker uit Europa. Overigens wordt er voor het maken en bewaren van sojadrink wel veel energie verbruikt. De sojabonen moeten namelijk verwerkt worden en de drank moet soms gekoeld worden. In dat opzicht is soja dus niet milieuvriendelijker.

Lees meer over duurzame soja en hoe je het herkent op het etiket.

Video

In onderstaande video vertellen we je alles over de duurzaamheid van soja.

Kun je soja gebruiken als vleesvervanger?

Sojaproducten, zoals tofu en tempé, kunnen als vleesvervanger dienen als ze voldoende ijzer en vitamine B1 bevatten. Aan sommige vleesvervangers op basis van soja is vitamine B12 toegevoegd. Op de ingrediëntenlijst op het etiket kun je zien wat er in het product zit. Van soja kan ook sojaolie worden gemaakt.

Kun je sojadrink gebruiken als zuivelvervanger?

Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.