Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde pannenkoeken bakken? Recepten en tips!

Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren. Bekijk onze basisrecepten voor gezonde pannenkoeken en laat je inspireren door onze pannenkoekrecepten voor ontbijt, lunch of warme maaltijd.

volkorenpannenkoek met plakjes appel

Recepten pannenkoeken

3 basisrecepten voor pannenkoeken

  1. Basisrecept voor volkoren pannenkoeken
  2. Pannenkoeken vrij van ei en melk
  3. Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel of rijstemeel

Pannenkoekrecepten voor ontbijt en lunch

Pannenkoek gevuld met fruit Wortel-mueslipannenkoek met kaneeldip Banaanpannenkoeken met kersen Aardbeienpannenkoekjes met anijs Mueslipannenkoeken met fruit

Pannenkoekrecepten voor de warme maaltijd

Gevulde pannenkoeken met tomaten en gehakt Kikkererwten-pannenkoeken met groentevulling Pannenkoeken gevuld met spinazie, champignons en ei Regenboog-pannenkoeken Gevulde pannenkoeken

Tips voor een gezondere pannenkoek

  • Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder.
  • Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
  • Vul de pannenkoek met lekkere roerbakgroenten bijvoorbeeld, of beleg hem met spinazie en champignons, of aubergine en tomaat.
  • Zin in zoet? Kies voor fruit. Wie kent niet de variant met appel en kaneel? Maar ook peer, banaan of zelfs abrikozen of vijgen is een bijzonder alternatief voor schenkstroop of suiker.

Kant-en-klaar of zelf doen?

Er zijn ook alternatieven voor zelf maken: voorverpakte kant-en-klare pannenkoeken en pannenkoekenmix. Handig als je weinig tijd hebt, maar aan sommige kant-en-klare mixen en voorgebakken pannenkoeken is extra suiker en zout toegevoegd. Kijk goed op het etiket om te kijken wat erin zit.

Baktips

Met deze tips bak je je pannenkoeken mooi lichtbruin:

  • Bak ze niet te heet.
  • Keer de pannenkoeken regelmatig om.
  • Haal ze van de warmtebron als ze lichtbruin zijn.

Pannenkoekenbeslag over? Vries het in!

In de vriezer kun je pannenkoekenbeslag tot 3 maanden bewaren.