Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde pannenkoeken bakken? Recepten en tips!

Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren. Bekijk onze recepten voor een volwaardige warme maaltijd en de lekkerste pannenkoeken voor bij het ontbijt of de lunch.

5 pannenkoekenrecepten als hoofdgerecht

Pannenkoeken gevuld met spinazie, champignons en ei
  1. Pannenkoeken gevuld met spinazie, champignons en ei
  2. Mediterrane pannenkoeken met tomaatjes, olijven en hazelnoten
  3. Gevulde pannenkoeken met paksoi
  4. Gevulde pannenkoeken met tomaatjes en gehakt
  5. Hartige pannenkoeken met groenten en tofu

6 pannenkoekenrecepten voor ontbijt en lunch

Arepa di pampuna (pompoenpannenkoeken)
  1. Arepa di pampuna (pompoenpannenkoeken)
  2. American pancakes met blauwe bessen
  3. Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
  4. Marokkaanse baghrir (1000 gaten pannenkoekjes)
  5. Tropische amandelpannenkoeken
  6. Pannenkoeken gevuld met fruit

3 basisrecepten voor pannenkoeken

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel of rijstemeel
  1. Basisrecept voor volkoren pannenkoeken
  2. Pannenkoeken vrij van ei en melk
  3. Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel of rijstemeel

Tips voor een gezondere pannenkoek

  • Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder.
  • Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
  • Vul de pannenkoek met lekkere roerbakgroenten bijvoorbeeld, of beleg hem met spinazie en champignons, of aubergine en tomaat.
  • Zin in zoet? Kies voor fruit. Wie kent niet de variant met appel en kaneel? Maar ook peer, banaan of zelfs abrikozen of vijgen is een bijzonder alternatief voor schenkstroop of suiker.

Kant-en-klaar of zelf doen?

Er zijn ook alternatieven voor zelf maken: voorverpakte kant-en-klare pannenkoeken en pannenkoekenmix. Handig als je weinig tijd hebt, maar aan sommige kant-en-klare mixen en voorgebakken pannenkoeken is extra suiker en zout toegevoegd. Kijk goed op het etiket om te kijken wat erin zit.

Baktips

Met deze tips bak je je pannenkoeken mooi lichtbruin:

  • Bak ze niet te heet.
  • Keer de pannenkoeken regelmatig om.
  • Haal ze van de warmtebron als ze lichtbruin zijn.

Pannenkoekenbeslag over? Vries het in!

In de vriezer kun je pannenkoekenbeslag tot 3 maanden bewaren.