Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker is een koolhydraat. Als je koolhydraten verteert ontstaat glucose. Via het maagdarmkanaal komt de glucose in het bloed. Al vrij snel na het eten van een voedingsmiddel of maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Als het bloedsuikerglucosegehalte begint te stijgen na het eten, zorgt het hormoon insuline in het bloed ervoor dat de weefsels het glucose snel opnemen.
Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedglucose naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. De snelheid waarmee het bloedglucosegehalte stijgt hangt van veel factoren af.
1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af. Dat geeft een prettig gevoel.
Hoeveel suiker mag ik dagelijks eten of drinken?
Suikers vallen onder koolhydraten. Er is in Nederland geen officiële richtlijn over hoeveel suiker je zou moeten binnenkrijgen, maar wel voor de hoeveelheid koolhydraten, minimaal 40% van je energiebehoefte.
Hoe krijg ik niet te veel suiker binnen?
Het is beter om producten met toegevoegd suiker, zoals frisdrank, snoep en gebak, niet te vaak te nemen. Je kunt ze prima vervangen met producten uit de Schijf van Vijf. Denk aan water, groentesnacks, fruit, een handje ongezouten noten of een belegde volkorenboterham. Zo krijg je veel minder suiker binnen. Ontdek meer tips om niet te veel suiker binnen te krijgen
Het helpt ook om goed op het etiket van een product te kijken. Er bestaan veel producten waaraan suiker is toegevoegd, ook als je dat niet makkelijk kunt herkennen op het etiket.
Helemaal suikervrij eten is onmogelijk. Suiker komt namelijk ook van nature voor in producten zoals fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezond eetpatroon.
Lees meer over suiker en zoetstoffen