Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het slim om suikervrij te eten?

100% suikervrij eten is onmogelijk. Fruit, zuivel en sommige groenten bevatten suikers. Ook in volkorengranen zit een beetje suiker. Deze producten heb je nodig en zijn onderdeel van een gezond eetpatroon.

Zelfs als je gezond eet, krijg je dus suiker binnen en dat is helemaal niet erg. Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Wel is het goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten en te drinken.

100% suikervrij eten is onmogelijk. Fruit, zuivel, granen en sommige groenten bevatten ook suikers. En deze producten heb je nodig en passen in een gezond eetpatroon.

Wat is suikervrij eten?

Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais. Sommige dieetgoeroes gebruiken de term ‘suikervrij’ om 'geen toegevoegde suikers én zo min mogelijk koolhydraten' aan te duiden. Helemaal suikervrij zijn deze diëten niet.

Koolhydraatarme diëten

In Nederland hebben we geen richtlijn voor totaal suikers of toegevoegde suikers. Maar er zijn wel richtlijnen voor koolhydraten. Dit is de overkoepelende term voor suikers, zetmeel en voedingsvezels. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, minimaal 40% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Koolhydraatarme diëten, zoals suikervrije diëten, zitten vaak onder de 40%, waarmee je de kans loopt op een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Koolhydraten uit de Schijf van Vijf

Koolhydraten kun je het beste halen uit producten uit de Schijf van Vijf, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, magere en halfvolle zuivel, fruit en sommige groente. . Met deze producten krijg je vitamines, mineralen en vezels binnen.

Goed om minder toegevoegd suiker te eten

Wil je minder suiker eten? Het is voor iedereen goed om niet te veel toegevoegde suiker binnen te krijgen. Toegevoegde suikers zitten in producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals frisdrank, snoep, koek, gebak, gezoete zuiveldranken en -toetjes en sauzen. Ook sappen en veel alcoholische dranken bevatten veel suiker.

Als je eet volgens de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf en niet te veel buiten de Schijf van Vijf eet, krijg je minder van deze producten en dus minder toegevoegd suiker binnen Bekijk meer tips om minder toegevoegd suiker te eten.

Lees alles over suiker en zoetstoffen.