Soms staat er op vleeswaren een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) en soms een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Dat kan meerdere oorzaken hebben.
De fabrikant is verantwoordelijk om de correcte soort houdbaarheidsdatum te gebruiken en dit te onderbouwen. Het kan zijn dat vleeswaren bijvoorbeeld een sterke hittebehandeling hebben ondergaan of dat er conserveermiddelen zijn toegevoegd. Daardoor kunnen ziekmakende bacteriën niet uitgroeien. Zo kan een product een THT-datum krijgen.
Andere vleeswaren hebben een mildere behandeling gekregen waardoor het product kwetsbaarder is voor uitgroei van ziekmakende bacteriën, zoals Listeria. In dat geval is een TGT-datum verplicht. De meest veilige keuze is om vleeswaren op te eten voor of op de houdbaarheidsdatum (THT of TGT). Het vlees invriezen op of voor de datum kan ook.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor het toezicht op het juiste gebruik van houdbaarheidsdatums.
Mocht je vragen hebben over de houdbaarheid van een specifiek product, dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant of supermarkt.