Menu
Zoek

Hoe kook je een ei?

Een ei koken: het lijkt zo eenvoudig. Maar toch kan een minuut langer of korter al verschil maken. Hoe kook je nou het perfecte zachtgekookte of hardgekookte ei en voorkom je besmetting met salmonella?

Eieren koken: hoe ga je te werk?

Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan. Zet de kookwekker voor hardgekookte eieren op 10 minuten. Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken.

  • Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.
  • Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
  • Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.

Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garingsproces.

In onderstaande video zie je stap voor stap hoe je een ei kookt.

Een veilig ei voor iedereen

Voor kleine kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand is het extra belangrijk dat de gekookte en gebakken eieren goed gaar zijn. Deze kwetsbare groepen zijn namelijk vaak gevoeliger voor voedselinfecties en in eieren die niet goed gaar zijn kan salmonella voorkomen.

Wat is goed gaar?

Goed gaar wil zeggen: dat het eiwit en eigeel goed gestold is. Het eiwit en eigeel zijn dan niet meer vloeibaar. Ook als je een quiche of ander gerecht maakt met ei is het belangrijk dat het ei goed gaar is.

Waar bewaar je eieren?

Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo verklein je de kans op voedselinfecties en blijven de eieren langer goed. Lees meer tips over veilig omgaan met eieren.

Recepten met ei

Op onze website vind je allerlei recepten met ei. Denk aan een omelet, quiche, shakshuka en frisse salades met ei.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.