Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat als zelf koken niet zo goed meer gaat?

Het kan zijn dat zelf boodschappen doen of koken niet zo makkelijk meer gaat. Bijvoorbeeld kort na een operatie, door het overlijden van een partner of omdat lopen en evenwicht bewaren lastiger is. Op deze pagina geven we je een aantal tips en adviezen.

Tips bij het boodschappen doen

Je kunt boodschappen laten bezorgen. Verschillende supermarktketens hebben de mogelijkheid om online te bestellen en bezorgen je boodschappen thuis. Let er op dat je vaak voor een minimum bedrag aan boodschappen moet bestellen. Voor een- of tweepersoons huishouden kan dit bedrag wat hoog zijn.

Lukt het nog wel om naar de winkel te gaan? Probeer dan om iedere dag boodschappen te doen. Je hoeft per keer dan niet zo veel te sjouwen, je komt even buiten en je maakt misschien een praatje. Je kunt ervoor kiezen om naast je dagelijkse boodschappen 1 keer per maand wat zwaardere lang houdbare boodschappen te laten bezorgen. Je kunt ook vragen aan je buren of familie of zij een deel van je boodschappen kunnen doen als het (tijdelijk) niet gaat.

Tips bij het koken

Kies voor eenvoudige recepten die snel klaar zijn. Op onze receptensite kun je recepten selecteren die 15-30 minuten bereidingstijd hebben.

We hebben ook bijna 700 eiwitrijke recepten waar je uit kunt kiezen.

Kookte je partner voor jou en moet je het nu zelf doen? Onze kookhulp legt de basis van koken uit.

tips voor als koken niet zo goed meer gaat

Kant- en- klaarmaaltijden kopen of maaltijden laten bezorgen

Er zijn verschillende mogelijkheden om kant-en-klaarmaaltijden te kopen. In de supermarkt en bij sommige slagerijen en groentewinkels zijn kant-en-klaar maaltijden te koop. Maar er zijn ook bedrijven die maaltijden bezorgen. De meeste leveren koelverse of vriesverse maaltijden, maar sommige ook warme maaltijden. Er zijn leveranciers die door het heel land bezorgen en regionale aanbieders.

Bij sommige aanbieders kun je maaltijden bestellen die passen bij een bepaald dieet, zoals zoutarm of eiwitrijk, of gemalen voedsel. Vraag in je omgeving naar de goede ervaringen van anderen, of zoek op internet naar een aanbieder. Via de website of bestellijsten kun je aangeven welke maaltijden je wilt hebben. De maaltijden worden op een afgesproken tijd of dag bezorgd.

Een gezonde maaltijd bevat:

  • Minimaal 150 gram groente
  • Mager vlees, vis of een vleesvervanger zoals peulvruchten, noten, ei
  • Aardappelen, zilvervliesrijst of volkoren pasta
  • Niet te veel zout en niet te veel verzadigd vet

Je kunt er bij de keuze van maaltijden op letten of de maaltijden voldoende groente en niet te veel zout bevatten. Probeer daarnaast steeds voor een maaltijd met andere groente te kiezen en wissel af tussen maaltijden met vlees, vis of een vleesvervanger zoals peulvruchten, noten, ei. Je kunt koelverse en vriesverse maaltijden thuis opwarmen in de magnetron.

Restje over?

Eenmaal opgewarmde maaltijden die niet helemaal op zijn gegaan kunnen beter worden weggegooid, omdat kwetsbare ouderen extra gevoelig zijn voor voedselinfecties. Merk je dat er vaak eten overblijft, kijk dan of het mogelijk is om kleinere porties te bestellen.

Eten met anderen

Er zijn in veel gemeentes initiatieven waar je kunt eten en andere mensen te ontmoeten. Informeer eens bij het wijkcentrum of de zorginstelling bij jou in de buurt.

Ondersteuning

Het is soms mogelijk om hulp van de gemeente te krijgen voor boodschappen of maaltijdverzorging. Informeer bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking komt. Lees meer op de website van de rijksoverheid.