Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De Gezondheidsraad geeft per voedingsstof aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben.      

Deze voedingsnormen worden vaak aangeduid als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Eten volgens de Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Omschrijving

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is een maat om aan te geven hoeveel van een voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden vastgesteld door de Gezondheidsraad voor bijna alle vitamines en mineralen.  

De ADH bestaat voor verschillende bevolkingsgroepen. De behoefte van mannen, vrouwen en kinderen aan voedingsstoffen is namelijk anders. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink uiteenlopen. Dat heeft te maken met verschillen in gewicht en in stofwisseling, samenhangend met erfelijke factoren. Daarom is er een ruime marge ingebouwd. 

Bepalen van de ADH

Elke voedingsstof draagt bij aan een proces in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van het lichaam en het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen. Aan de hand van deze processen wordt de gemiddelde behoefte bepaald. De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) volgt weer uit gemiddelde behoefte.  

De ADH is de hoeveelheid van een voedingsstof die voldoende is om de behoefte van vrijwel een hele bevolkingsgroep te dekken. 97,5% van de bevolkingsgroep krijgt met deze waarde voldoende van de voedingsstof binnen. De ADH gaat uit van een statistisch normale verdeling en bereken je als [de gemiddelde behoefte + 2 x de standaardafwijking].   

ADH in verschillende landen

ADH’s kunnen verschillen tussen landen en autoriteiten op het gebied van voeding. Dat komt door:

  • verschillen in voedingsgewoonten
  • verschillende interpretaties van gegevens 
  • gebruik van andere marges of andere waarden over de opname van vitamines en mineralen   

Europa streeft naar eenduidige aanbevelingen.   

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de maat om aan te geven hoeveel gezonde mensen van een bepaalde voedingsstof nodig hebben. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je de voedingsstoffen binnen die voldoen aan de ADH.
Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nr 2003/04

Referentie-inname op het etiket

Op het etiket van levensmiddelen en voedingssupplementen staat vaak hoeveel procent de vitamines en mineralen van het product bijdragen aan de referentie-inname (RI). Dit is een soort etiketterings-ADH. De RI’s worden bepaald op Europees niveau als richtwaarden die passen binnen  een gebalanceerd voedingspatroon. RI’s worden per vitamine of mineraal vastgesteld. RI’s zijn vastgelegd in de Europese wetgeving en kunnen afwijken van de Nederlandse ADH’s. Leeftijd en geslacht worden namelijk niet meegenomen en de waarden zijn op een andere manier afgeleid. Verschillen tussen landen worden wel meegenomen.

Voedingsadvies

Wil je weten hoeveel je mag eten per dag aan bijvoorbeeld fruit, groente, brood en vis volgens de Schijf van Vijf? Vul de Schijf van Vijf voor jou in. 

Let op: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden in de Schijf van Vijf voor jou gaan over voedingsmiddelen. De ADH zoals omschreven op deze pagina gaat over voedingsstoffen. Je krijgt genoeg van alle voedingsstoffen binnen als je eet volgens de Schijf van Vijf. 

Een inname lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoeft niet te leiden tot een tekort. Niet iedereen heeft namelijk evenveel van een bepaalde voedingsstof nodig.