Omschrijving
Frituurolie is olie om in te frituren. Frituurolie bestaat
meestal uit plantaardige oliën. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie. De meeste plantaardige oliën staan in de Schijf van Vijf.
Bewaren
Frituurolie kan na gebruik bewaard worden als je het zeeft en koel en donker bewaart.
Bereiden
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te
vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden.
Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK’s.
Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te
vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of
stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Gezondheidseffecten
Van frituren worden producten
erg vet, wat veel calorieën levert.
Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Lees meer over de gezondheidseffecten van
vetten.
Veiligheid
Als je de frituurolie niet voldoende ververst, kunnen schadelijke
stoffen ontstaan zoals PAK's. De hoeveelheid PAK's neemt toe als je dezelfde frituurolie langer gebruikt.
Bij het frituren van zetmeelrijke producten, zoals frietjes, kan ook de stof acrylamide ontstaan. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn. Lees meer over acrylamide.
Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen. Boven de 180 °C kan het namelijk ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Andere oliën, zoals zonnebloemolie, kunnen beter bij hogere temperaturen gebruikt worden.