Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Frituurolie

Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën. 

Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. 

Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.

Omschrijving

Frituurolie is olie om in te frituren. Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie. De meeste plantaardige oliën staan in de Schijf van Vijf.

Bewaren

Frituurolie kan na gebruik bewaard worden als je het zeeft en koel en donker bewaart. 

Bereiden

Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK’s.

Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. 

Gezondheidseffecten

Van frituren worden producten erg vet, wat veel calorieën levert. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Lees meer over de gezondheidseffecten van vetten

Voedingskenmerken

Frituurvet, vloeibaar
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ3700 kJ
Energiewaarde in kcal900 kcal
Vet
Vet totaal100,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd17,8 g
Vetzuren trans0,6 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis35,5 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd38,6 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis35,5 g
Linolzuur35,5 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal0 g
Vitamines
Beta-caroteen0 µg
Folaat equivalenten0,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Niacine0,0 mg
Retinol activiteit equivalent0 µg
Vitamine B10,00 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,00 mg
Vitamine B60,000 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol1,0 mg
Water0 g
Koolhydraten
Koolhydraten0,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,0 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,000 g
Zout0,000 g
Mineralen
Calcium0 mg
Fosfor0 mg
IJzer0,0 mg
Kalium0 mg
Koper0,00 mg
Magnesium0 mg
Selenium0 µg
Zink0,00 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.

Veiligheid

Als je de frituurolie niet voldoende ververst, kunnen schadelijke stoffen ontstaan zoals PAK's. De hoeveelheid PAK's neemt toe als je dezelfde frituurolie langer gebruikt. 

Bij het frituren van zetmeelrijke producten, zoals frietjes, kan ook de stof acrylamide ontstaan. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn. Lees meer over acrylamide.

Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen. Boven de 180 °C kan het namelijk ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Andere oliën, zoals zonnebloemolie, kunnen beter bij hogere temperaturen gebruikt worden.