Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Frituurolie

Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën. 

Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. 

Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.

Omschrijving

Frituurolie is olie om in te frituren. Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie. De meeste plantaardige oliën staan in de Schijf van Vijf.

Bewaren

Frituurolie kan na gebruik bewaard worden als je het zeeft en koel en donker bewaart. 

Bereiden

Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK’s.

Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. 

Gezondheidseffecten

Van frituren worden producten erg vet, wat veel calorieën levert. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Lees meer over de gezondheidseffecten van vetten

Veiligheid

Als je de frituurolie niet voldoende ververst, kunnen schadelijke stoffen ontstaan zoals PAK's. De hoeveelheid PAK's neemt toe als je dezelfde frituurolie langer gebruikt. 

Bij het frituren van zetmeelrijke producten, zoals frietjes, kan ook de stof acrylamide ontstaan. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn. Lees meer over acrylamide.

Het is aan te raden om geen extra vierge olijfolie te gebruiken bij het frituren. Bij het verhitten van deze olie tot 175°C, kunnen schadelijke stoffen ontstaan.