Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Schadelijke stoffen

In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid.

Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt. 

De voordelen van gezond eten wegen ruimschoots op tegen de gezondheidsrisico’s door schadelijke stoffen.

Welke schadelijke stoffen komen in ons voedsel terecht?

Tijdens alle fasen van de voedselproductie en -bereiding kunnen er stoffen in voedsel terechtkomen die er van nature niet in thuishoren en mogelijk schadelijk zijn. Er zijn verschillende soorten schadelijke stoffen die in voedsel terecht kunnen komen:

  • Natuurlijke gifstoffen: gifstoffen geproduceerd door planten, schimmels of algen.
  • Milieugifstoffen: gifstoffen die aanwezig zijn in de lucht, grond of het water. Voorbeelden zijn zware metalen zoals lood of kwik.
  • Procesgifstoffen: gifstoffen die vrijkomen tijdens de productie van voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld door een hoge temperatuur. Voorbeelden zijn acrylamide of PAK’s.
  • Overig: bijvoorbeeld resten van niet-toegestane medicijnen of stoffen die vanuit de verpakking in het voedsel terecht kunnen komen. Voorbeelden zijn hormonen of bisfenol A.

Zijn schadelijke stoffen in voeding slecht voor je gezondheid?

Schadelijke stoffen die in voeding voor kunnen komen brengen de voedselveiligheid in Nederland bijna nooit in gevaar.  

Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.   

Het komt soms voor dat in een voedingsmiddel meer van een schadelijke stof zit dan volgens de norm mag. Dat betekent nog niet dat de gezondheid in gevaar is. Meestal ligt de aangetroffen hoeveelheid ruim onder de hoeveelheid die schadelijk is. Bovendien is de overschrijding van korte duur. De gezondheidsrisico’s door schadelijke stoffen zijn veel kleiner zijn dan de risico’s die je loopt door ongezond te eten. 

Voedingsadvies

Gevarieerd eten voorkomt dat je per ongeluk elke dag een beetje van dezelfde schadelijke stof binnenkrijgt.