Omschrijving
Lactose is een suiker en valt dus onder de koolhydraten.
Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Een andere naam voor lactose is
melksuiker. Lactose zit in melk van zoogdieren.
Bronnen van lactose
Behalve in melk- en melkproducten van de koe, komt lactose ook voor in melk van andere zoogdieren, zoals geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. Lactose komt vooral voor in de volgende melkproducten:
- melk en karnemelk
- chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken
zoals Rivella en Taksi
- zachte geiten- en schapenkaas
- smeltkaas, smeerkaas, zachte buitenlandse kaas, verse kaas en Hüttenkäse
- yoghurt, kwark en kefir
- vla, pap, pudding en mousse
- slagroom, zure room en crème fraîche
Melksuiker komt ook voor in producten waarin melk,
melkpoeder of bepaalde bestanddelen uit melk zijn verwerkt. Dit staat vermeld bij
de ingrediënten op de verpakking.
In harde kaas, zoals Goudse kaas, zit weinig of geen lactose. Dit komt doordat
de lactose tijdens de rijping van de kaas wordt afgebroken.
Gezondheidseffecten
Lactose veroorzaakt klachten bij mensen met
lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie
bij kinderen is zeldzaam.