Omschrijving
MRSA is een
bacterie die ongevoelig is voor veel
antibiotica. MRSA staat voor Methicilline Resistente
Staphylococcus Aureus.
Gezondheidseffecten
MRSA is
voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Je kunt MRSA tijdelijk bij je dragen en je
raakt de bacterie vanzelf weer kwijt.
Risicogroepen
Voor zieken
en voor mensen met wonden en katheters is MRSA wel gevaarlijk. Bij deze mensen kan
de bacterie tot infecties leiden. Zo’n infectie kan gevaarlijk zijn omdat de
meest gebruikte antibiotica niet werken tegen MRSA. Vaak zijn
er nog wel alternatieve antibiotica te gebruiken.
Ziekenhuisbacterie
MRSA staat
ook wel bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’. De bacterie is namelijk vooral een
probleem in zorginstellingen. Dit komt doordat de bacterie goed groeit in een
omgeving waar veel antibiotica zijn en omdat daar veel mensen zijn voor wie de
bacterie gevaarlijk is.
In
Nederland komt MRSA weinig voor, maar in andere landen in Europa komt MRSA veel
vaker voor.
Veiligheid
MRSA kan
aanwezig zijn op varkens en kalveren. Mensen die veel direct contact hebben met
varkens of kalveren zijn vaak besmet met MRSA.
MRSA zit
soms op rauw vlees, maar de aantallen die gevonden worden zijn zeer laag. De
kans dat vlees de MRSA-bacterie overbrengt is heel erg klein.
Voedingsadvies
Ook al is de
kans erg klein om door eten besmet te raken met MRSA, het is altijd belangrijk
om hygiënisch te werken in de keuken en vlees goed te verhitten.
Meer informatie
Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu:
www.rivm.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit:
www.nvwa.nl
European Food Safety Authority:
www.efsa.europa.eu