Wat is vogelgriep?
Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes in de lucht waarin besmette mestdeeltjes zitten. Ook verspreiden sommige watervogels het virus.
Er zijn 2 soorten van de vogelgriep:
- Laag pathogene soorten (LPAI). Deze soort leidt bij kippen nauwelijks tot ziekte.
- Hoog pathogene soort (HPAI). Deze soort leidt bij kippen tot ernstige ziekte of de dood.
Kunnen mensen ziek worden van vogelgriep?
Vlees of ei van besmette dieren komt niet in de winkel terecht. Maar ook al zou je toch een stuk besmet kip of kalkoen eten of een besmet ei: er zijn geen aanwijzingen dat je daardoor vogelgriep kan krijgen.
Vogelgriep komt bij mensen nauwelijks voor. Alleen in zeldzame gevallen kan de vogelgriep overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt eigenlijk alleen als je intensief contact hebt met zieke of dode dieren, zoals pluimveehouders.
Als je griep hebt en ook nog eens besmet wordt met vogelgriep, dan is er een kleine kans dat een nieuwe griepvariant ontstaat. Die kan wel besmettelijk zijn voor mensen en een griepepidemie veroorzaken. Deze griep gaat meestal binnen een week over. Ook mensen met luchtwegklachten kunnen beter uit de buurt blijven van kippen en kalkoenen met vogelgriep. Ga als je erg ziek bent naar de huisarts.
Wat zijn symptomen van vogelgriep bij mensen?
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). De ziekte vogelgriep verloopt bij mensen meestal mild.
Hoe voorkom je vogelgriep in de pluimveehouderij?
Als vogelgriep bij wilde (water)vogels wordt geconstateerd, dan wordt vaak overgegaan naar een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Dit om te voorkomen dat bedrijven besmet raken met het virus van wilde vogels.
De pluimveehouder kan kiezen voor vrijwillige vaccinatie tegen vogelgriep. En in tijden van nood kan de overheid de zogenoemde ‘noodvaccinatie’ verplicht stellen. Lees meer over vaccinatie bij dierziekten.
Wat gebeurt er als er vogelgriep is in een pluimveehouderij?
Bedrijven waar vogelgriep voorkomt en de omringende bedrijven worden geruimd, zorgvuldig gereinigd en ontsmet.
Als vogelgriep is vastgesteld, moeten alle aanwezigen op besmette of verdachte pluimveebedrijven verplicht een griepprik halen en virusremmende medicijnen slikken.
Kip en eieren uit de winkel zijn afkomstig van gezonde kippen. Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd. De leghennen moeten regelmatig gekeurd worden door een dierenarts.
Meer informatie
Lees meer over dierziekten
Of kijk op de website van:
Meer lezen over kip?