Welke soorten wortelen zijn er?
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange
slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze
gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen. Winterpeen of
winterwortel is een grote wortel.
Uit welke landen komen wortelen?
Wortel komt uit Nederland of
uit Duitsland, Frankrijk, Spanje of Israël. In de lente en zomer ligt de groente altijd in de winkels. Wortels zijn in mindere mate te krijgen in de herfst en winter.
Winterwortelen zijn
het hele jaar door verkrijgbaar.
Wortelen worden buiten in de volle grond geteeld.
Hoe lang kun je wortelen bewaren?
Wortelen kunnen 5 dagen in de koelkast worden bewaard
en 3-5 dagen op een koele plaats buiten de koelkast. Winterpeen is 1 maand
houdbaar buiten de koelkast.
Hoe bereid je wortelen?
De kooktijd van wortelen is 5 tot 10 minuten. Ze kunnen ook rauw
gegeten worden. Was de wortelen voor gebruik en snijd de onder- en bovenkant
af. Gebruik 250 tot 300 gram wortel om na het
schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.
Hoe gezond zijn wortelen?
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel
vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan
wortelen in de Schijf van Vijf.
Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
Wat is het voedingsadvies voor wortelen?
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.
Recepten met wortelen
Wortelen kun je gebruiken in veel recepten en je kunt ze ook rauw
eten. Voorbeelden van recepten:
Zie ook: recepten met wortel.
Hoe duurzaam zijn wortelen?
De klimaatbelasting van wortelen is laag. Er zijn
wortelen verkrijgbaar van biologische teelt (herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, EKO-keurmerk of Demeter keurmerk) en met het duurzaamheidskeurmerk
On the way to PlanetProof.