Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eetdagboek en beweegdagboek bijhouden bij het afvallen

Een eetdagboek bijhouden helpt bij het afvallen. Hierdoor weet je namelijk precies wat en hoeveel je eet. Met de beweegmeter krijg je een overzicht van al je beweegmomenten.

Een handig eetdagboek is Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. De online tool en app Mijn Eetmeter is handig, omdat:

  • je ontdekt wat in de Schijf van Vijf staat.
  • je adviezen krijgt over producten die niet in de Schijf van Vijf staan, bijvoorbeeld een tip om een ongezond product te vervangen door een gezonder product.
  • je per product ziet hoeveel calorieën je ermee binnenkrijgt.
  • je per dag kunt bijhouden hoeveel calorieën je tot je neemt.
  • je met de BMI-meter kunt bijhouden hoe je gewicht verandert.
  • je kunt bijhouden hoeveel je beweegt.

Ken je valkuil

Wanneer je een eetdagboek bijhoudt, krijg je waarschijnlijk wel een idee hoe jouw extra kilo’s zijn ontstaan. Misschien snoep je weinig, maar eet je grote maaltijden. Of zet je jezelf juist gezonde maaltijden voor, maar haal je ’s avonds een zak chips tevoorschijn.

Zijn er veranderingen in je leven, zoals samenwonen, een kind of een andere baan? Dit kan leiden tot een verandering in je eet- en beweegpatroon. Zoek je troost in eten als je verdrietig of gestrest bent, terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Of eet je juist vaak voor de gezelligheid en in gezelschap?

In je eetdagboek kun je ook bijhouden hoe je je voelde tijdens het eten en waar je was. Dat geeft inzicht in waarom je eet en aankomt. In Mijn Eetmeter kun je hier het notitie-veld voor gebruiken.

Beweegdagboek

Bewegen helpt je fit en gezond te blijven en draagt bij aan een gezond gewicht. Uit onderzoek is gebleken dat je met aanpassingen in zowel je voeding als je beweging de meeste kilo’s verliest. Je kunt naar een sportschool gaan, maar alles waar je hart sneller van gaat kloppen telt mee. Het beste is om beweging op te nemen in je dagelijkse routine. Zo houd je het beter vol. Lees hoeveel je moet bewegen bij het afvallen.

Inzicht krijgen in hoeveel je beweegt? Ga aan de slag met de Beweegmeter (“mijn beweging”) bij Mijn Voedingscentrum of in Mijn Eetmeter app.

Ervaringen van gebruikers

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven