Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zo maak je goede voornemens om af te vallen

Gezond afvallen betekent dat je gezonde nieuwe gewoontes aanleert en ook volhoudt. En ongezonde gewoontes doorbreekt.

Met kleine, maar uitdagende stappen en realistische voornemens maak je afvallen haalbaarder en zorg je ervoor dat je je leefstijl langdurig verandert.

Kleine stappen

Bij het aanleren van gezonde gewoontes helpt het om realistisch te blijven en kleine, maar uitdagende stappen te nemen. De kans dat je dit op de lange termijn volhoudt en een gezond voedingspatroon bijhoudt is groter. Deze kleine stappen zorgen al voor winst. Door een aantal kleine stappen te vinden die bij jou passen en deze vast te houden, kom je op een punt waarmee je voldoende mindert in je energie-inname. En val je af.

Maak een Eetwissel

Je kunt een aantal eetwissels uitproberen en kijken welke bij jou past. Bij Eetwissels proberen we om te kijken welke bij jou passen. Deze kunnen op den duur gewoontes worden. Ruil iets ongezonds om voor iets gezonds. Ruil bijvoorbeeld frisdrank om voor water, koffie of thee zonder suiker. En in plaats van brie op brood, kies je voor mozzarella. Maak een Eetwissel. Dat bespaart al wat calorieën en is een eerste stap.

maak een eetwissel

Neem kleinere porties

Toch een keer chips, een ijsje of iets anders dat niet in de Schijf van Vijf valt? Zoek naar manieren om er minder van te eten. Doe wat in een schaaltje en berg de rest weer op. Kun je minder beleg op je boterham doen? En kies voor small als je de keuze hebt uit small, medium en large. Small is vaak al groot genoeg.

Doe iets anders in plaats van eten

Maak een afspraak met jezelf dat je als je zin krijgt om ongezond te snacken, iets anders gaat doen om jezelf af te leiden. Bijvoorbeeld een blokje om of even die vriend of vriendin bellen.

Realistische voornemens maken

Een realistisch en goed gekozen voornemen maakt de kans op slagen veel groter. Lees hoe je een goed voornemen maakt.

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven