Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is rode bietensap gezond?

Rode bietensap staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat er in bietensap vrij veel suiker zit. In bietensap zitten ook vitamines en mineralen. Maar die krijg je ook binnen als je de bietjes eet.

glaasje bietensap

Suiker in bietensap

Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om groente en fruit te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd.

In een glas rode bietensap (200 ml) zit ongeveer 16 gram suiker. Dit komt neer op ongeveer 4 suikerklontjes en 68 kilocalorieën.

Bietensap en sport

Sommige duursporters, zoals hardlopers en wielrenners, drinken veel bietensap. Dit zou goed zijn voor het uithoudingsvermogen en de prestatie. In bietensap zit namelijk veel nitraat en dit kan positief werken voor de doorbloeding van de spieren, waardoor je lichaam meer zuurstof krijgt. Of bietensap echt goed is voor je sportprestaties, is niet goed genoeg onderzocht. Er zijn wel effecten gemeten, maar het helpt niet voor alle sporters. Lees meer over bietensap voor sporters.

En sommige mensen krijgen darmklachten. Ons advies is om terughoudend te zijn met het gebruik van bietensap en andere nitraatrijke sportsupplementen.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.