Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is sojadrink gezond?

Dat ligt eraan. Als er in sojadrink minder dan 6 gram suiker per 100 gram zit en er voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan is toegevoegd, staat het in de Schijf van Vijf. Net als andere peulvruchten verlaagt soja-eiwit het LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

Sojamelk, sojadrink of sojadrank

Een bekendere term voor sojadrink is sojamelk. Hoewel de smaak en structuur op melk lijkt, mag sojamelk geen melk heten van de wet. Op verpakkingen mag daarom ook geen sojamelk staan. Sojadrink of sojadrank mag wel.

Wat zit er in sojadrink?

Sojadrink is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht. Van soja worden naast drank ook tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Wil je geen of minder koemelk drinken? Dan levert sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 een deel van de voedingsstoffen die je normaal uit koemelk haalt.

Op het etiket van de sojadrink kun je zien wat er precies per 100 milliliter inzit. Zo kun je vergelijken en zien welke de beste keuze is.

Het beste kun je een variant kiezen die aan de volgende criteria voldoet:

  • minimaal 80 milligram calcium
  • minimaal 0,14 microgram vitamine B2
  • minimaal 0,24 microgram vitamine B12
  • maximaal 6 gram suiker
  • maximaal 1,1 gram verzadigd vet
  • maximaal 0,3 gram zout
  • en het product eiwitrijk is. Dit betekent dat minimaal 20% van de calorieën van eiwit komt.

Gezoete sojadrink

Er bestaat ook sojadrink met een smaakje, zoals aardbeien of banaan. Als hier te veel suiker in zit staat het niet in de Schijf van Vijf. Een glas sojadrink met meer dan 6 gram suiker per 100 gram is een weekkeuze. Op de voedingswaardedeclaratie op het etiket kun je zien hoeveel suiker erin zit. Kijk onder het kopje koolhydraten en dan “waarvan suikers”.

Is sojadrink duurzaam?

Sojadrink heeft een lagere milieubelasting dan koemelk, maar de productie vraagt wel veel energie, omdat de sojabonen verwerkt moeten worden en de verse drink gekoeld wordt. De niet-duurzame teelt zorgt ook voor ontbossing, verwoestijning en erosie. Maar tegenwoordig is soja voor drinks meestal duurzaam (RTRS), biologisch of in Europa geteeld.

Is het gevaarlijk om sojadrink te gebruiken als ik zwanger ben?

In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen. Als je hier te veel van neemt, dan kan dat mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Uit voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken. Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt.

Ook tijdens de zwangerschap blijft een verrijkte sojadrink/yoghurt de meest volwaardige zuivelvervanger. Andere plantaardige alternatieven bevatten vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen. Lees meer over isoflavonen tijdens de zwangerschap. Omdat sojadrink in tegenstelling tot koemelk geen jodium bevat, is het wel goed om te letten op je jodium-inname.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.