Oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten veel calorieën en dragen niet bij een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn dus niet gezond. Je kunt rond de jaarwisseling genieten van een lekkere oliebol, maar net als bij koek en snoep geldt: neem er niet te veel van.
Hoeveel calorieën en vetten zitten er in een oliebol, appelbol of appelbeignet?
Waar moet je op letten als je zelf oliebollen gaat bakken?
Traditioneel worden
oliebollen gemaakt van (witte) bloem, gist en melk. Daarna worden ze
gefrituurd.
Tips voor het bakken van oliebollen:
- Gebruik geen hard frituurvet, maar olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie. Vloeibaar frituurvet uit een fles kan ook. Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet.
- Bak de oliebollen bij 175 °C en niet langer dan nodig.
- Bak de oliebollen goudbruin, maar niet te donker. In aangebrand eten zitten namelijk schadelijke stoffen ( acrylamide en PAK’s).
- In plaats van witte bloem, kun je ook volkorenmeel proberen. Of rijstmeel, voor glutenvrije oliebollen.
Bereid je goed voor. Zorg dat je weet hoe je het vet op de juiste temperatuur moet krijgen. Bekijk onze frituurtips.
Waar kun je op letten als je oliebollen haalt?
Liever niet zelf bakken? De meeste oliebollenkramen frituren tegenwoordig in olie of vloeibaar vet. Daardoor bevatten de oliebollen en appelbeignets minder verzadigd vet dan vroeger. Als je het beeldmerk verantwoord frituren ziet, betekent dat er vloeibaar vet gebruikt wordt om te frituren.