Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Geef ik mijn kind volle, halfvolle of magere melk?

Je kunt je kind vanaf 1 jaar het beste halfvolle of magere melk geven. Die soorten bevatten minder verzadigd vet dan volle melk. En dat is beter voor hart en bloedvaten. Soms hoor je berichten dat volle melk drinken helpt overgewicht te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing. Ook voor verhalen dat volle melk beter zou vullen is geen bewijs.

Zuivel levert belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Die voedingsstoffen zitten evenveel in zowel magere, halfvolle als volle zuivel. In de Schijf van Vijf voor jou- tool adviseren we hoeveel zuivel jouw kind nodig heeft.

Hebben kinderen die volle melk drinken minder kans op overgewicht?

Zo nu en dan verschijnen er berichten in de media dat kinderen die volle melk drinken minder kans hebben op overgewicht, in vergelijking met kinderen die magere of halfvolle melk drinken. Die berichten zijn echter gebaseerd op observationeel onderzoek. Bij dit type onderzoek kun je geen conclusies trekken over oorzaak en gevolg. In dit geval: is het drinken van volle melk de oorzaak dat kinderen minder kans hebben op overgewicht? Of spelen andere factoren een rol? Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kinderen die volle melk kregen ook meer aan sport deden en dat dit een verklarende factor was voor het lagere risico op overgewicht.

Vult volle melk meer?

Een reden die de onderzoekers aanhalen voor het mogelijke verband tussen volle melk en overgewicht is dat volle melk beter zou verzadigen. Dus dat kinderen er een voller gevoel van hebben. En dus minder snel honger krijgen en om tussendoortjes vragen. Dat volle zuivel zou leiden tot meer verzadiging is wetenschappelijk niet onderbouwd. Op basis van de samenstelling van volle zuivel zou je juist verwachten dat, als er al een verschil is, volle zuivel mínder verzadigend is dan magere of halfvolle zuivel. Van eiwit is namelijk bekend dat het meer verzadigend is dan vet. Volle zuivel bevat juist wat minder eiwit dan halfvolle of magere zuivel.

Krijgt mijn kind meer voedingsstoffen binnen met volle melk?

In diezelfde berichten staat dat kinderen die volle melk dronken hogere vitamine D gehaltes hadden. En dat andere kinderen vaker een vitamine D tekort hadden. Maar vitamine D zit niet in melk, dus daar hebben deze gehalten niets mee te maken. Wel levert melk andere belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en vitamine B12. En die stoffen zitten evenveel in zowel volle, halfvolle als magere melk .

Kinderen hebben toch vetten nodig om goed te groeien?

In Nederland krijgen kinderen meestal genoeg vetten binnen. Het advies voor jonge kinderen (1 t/m 3 jaar) is om 25-40% van hun energie uit vetten te halen. Kinderen in deze leeftijdsgroep halen gemiddeld bijna 30% van hun energie uit vetten. Voor oudere kinderen is het advies om 20-40% van hun energie uit vetten te halen. Kinderen halen gemiddeld steeds iets meer energie uit vetten naarmate ze ouder worden. Het vet in zuivel bestaat voor een relatief groot deel uit verzadigd vet. Te veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Magere en halfvolle zuivel bevat minder verzadigd vet dan volle zuivel.

Wat is het advies voor kinderen?

Het Voedingscentrum adviseert kinderen elke dag halfvolle of magere zuivel te gebruiken. Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen. Hoeveel zuivel jouw kind nodig heeft kun je hier bekijken.