Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond gewicht en bewegen voor kinderen van 4 t/m 12 jaar

In de basisschooltijd groeit en ontwikkelt je kind flink. Als je kind opgroeit met een gezond gewicht dan…

  • is bewegen makkelijker.
  • heeft hij later minder kans op overgewicht.

Heeft je kind een gezond gewicht?

Vul hieronder de BMI-meter in. Je ziet dan of je kind een goed gewicht heeft. Je krijgt direct een advies.
Geslacht
Leeftijd
jr
Lengte
cm
Gewicht
kg
Middelomtrek
De BMI zegt niet alles over je gezondheid. Voor een optimaal advies is ook je middelomtrek van belang.
cm
Je meet je middelomtrek zo:
Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B). Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.
...
Berekenen
BMI
drop
24,6
pill_small
24,6
veel te laag
laag
goed
hoog
veel te hoog
Middelomtrek
drop
24,6
pill_small
24,6
goed
hoog
veel te hoog

...

...

Advies van een professional

Heb je vragen over het gewicht van je kind, vraag dan advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts. Zij kunnen je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of kinderarts. Ook bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kun je altijd terecht bij de huisarts of jeugdverpleegkundige/schoolarts. Laat je kind nooit aankomen of afvallen zonder professionele hulp. Kinderen hebben namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om goed te groeien en te ontwikkelen.

Hoe zorg je voor een gezond gewicht bij je kind?

Voor een gezond gewicht zijn 3 dingen belangrijk:

  1. Gezond eten en drinken
  2. Genoeg beweging
  3. Genoeg slaap

Gezond eten en drinken

Bij een gezond gewicht

Je voorkomt overgewicht bij kinderen door:

  • ze vooral gezond en gevarieerd te laten eten volgens de Schijf van Vijf.
  • ze zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals gezoete zuivel, sap en frisdrank te geven.
  • ze zo min mogelijk koek, snoep en snacks te laten eten.

Niet alleen wat je geeft is belangrijk. Het is ook belangrijk dat je kind leert hoe je goed eet. Denk aan afspraken maken over snoep, aan tafel eten zonder schermpjes en genieten van eten. Bekijk onze 10 tips voor de opvoeding. En lees meer over gezond eten en drinken voor je kind.

Is je kind te zwaar?

Laat je kind gewoon gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) nodig om goed te groeien en te ontwikkelen. Vraag altijd advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts als je kind te zwaar is. Lees hier meer over: Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?

Is je kind te licht?

Als het gewicht van je kind te laag is, kan dit meerdere redenen hebben. Zo kan je kind altijd al te licht zijn geweest. Wanneer hij of zij goed groeit en genoeg energie heeft, is er vaak niets aan de hand. Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je kind ernstig ondergewicht heeft, niet goed groeit, te weinig energie heeft of is afgevallen.

Maak jij je zorgen over het gewicht van je kind? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Wil je weten wat kinderen gemiddeld nodig hebben?
Vul dan de Schijf van vijf voor jou in. Eet je kind te weinig? Je kunt je hem of haar tussen de maaltijden door een extra boterham geven of wat extra fruit of halfvolle yoghurt. Geef je kind niet te veel snoep of snacks. Dat is ook voor een te licht kind ongezond.

Genoeg beweging

Bewegen is goed, en meer bewegen is beter! Voorkom dat je kind veel stil zit. Voldoende beweging helpt je kind een gezond gewicht te houden. En het is ook nog eens goed voor sterke botten en spieren.

Elke dag heeft je kind minimaal 1 uur matig intensieve beweging nodig. Matig intensief is als je sneller gaat ademhalen, bijvoorbeeld door wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden. Verder zijn er ook activiteiten die de botten en spieren sterker maken. Denk daarbij aan volleyballen, dansen, buiten spelen of fietsen. Dit soort activiteiten zijn goed om in elk geval elke week 3 keer te doen. Voor meer informatie over bewegen kijk je op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Schermtijd

Veel stilzitten is voor niemand goed, dus ook niet voor kinderen. Spreek daarom af hoelang ze achter een scherm mogen zitten. Denk daarbij aan televisie, computer, telefoon of tablet. Elke dag 2 uur is het maximum. Minder kan ook! Als je veel televisie kijkt beweeg je minder. Ook eet je al gauw meer snacks achter de tv.

Per dag heeft je kind minimaal 1 uur matige tot intensieve beweging nodig. Maar meer bewegen is altijd beter!

Genoeg slaap

Mensen die te weinig slapen hebben meer kans op overgewicht. Waardoor dat precies komt, is nog niet helemaal duidelijk. Het kan komen doordat je meer honger voelt als je te weinig slaapt. Daardoor eet je misschien meer dan je nodig hebt. Ook zijn er meer eetmomenten op een dag als je langer wakker bent.

Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Het aantal uren slaap dat je kind nodig heeft, wordt langzaam minder. Het ene kind heeft behoefte aan meer slaap dan het andere. Kijk dus altijd goed naar je kind. Deze gemiddelden geven richting:

  • Kinderen tussen de 4 en 5 jaar slapen ongeveer 11 tot 12 uur per nacht.
  • Kinderen tussen de 6 en 10 jaar slapen ongeveer 9 tot 10 uur per nacht.
  • De groep 11- tot 13-jarigen slaapt gemiddeld 9 uur per nacht.