Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Bloemkool

Bloemkool is een groente en valt onder de koolsoorten. Groente staat in de Schijf van Vijf.

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.   

Bovendien heeft deze groente een lage klimaatbelasting. Zo is er biologische bloemkool verkrijgbaar en bloemkool met het duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof'.

Wat is bloemkool?

Bloemkool is een groente die behoort tot de koolsoorten. Het is een van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool. Groente staat in de Schijf van Vijf

Herkomst

Bloemkool komt uit Nederland en uit andere Europese landen. In Nederland geteelde bloemkool is verkrijgbaar van juli tot november.
Bloemkool valt onder de koolsoorten. Groente staat in de Schijf van Vijf en geeft veel voordelen voor de gezondheid

Hoe bewaar je bloemkool?

Bloemkool kun je ongeveer 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is de houdbaarheid korter. Bloemkool blijft maximaal 12 maanden goed in de diepvries.

Hoe bereid je bloemkool?

Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden. Verwijder de bladeren en snijd de onderkant eraf. Bekijk onze tips (inclusief kook- en baktijden) en recepten voor bloemkool.

Is bloemkool gezond?

Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.

Kun je bloemkool veilig eten?

In koolsoorten, zoals bloemkool, komen glucosinolaten voor. Dit zijn plantaardige gifstoffen die voor de specifieke koolsmaak van de groente zorgen en de plant beschermen tegen vraat van insecten en larven.   

De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn. Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Maar grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen ervoor zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken. Normaal gebruik van bloemkool levert geen gezondheidsproblemen op. 

Wat is het voedingsadvies voor bloemkool?

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Recepten met bloemkool

Bloemkool kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt bloemkool bijvoorbeeld gekookt eten, in een curry of roerbakgerecht, of in een salade. Voorbeelden van recepten met bloemkool:

Of kijk hier voor meer recepten met bloemkool.

Is bloemkool duurzaam?

De klimaatbelasting van de meeste groente is laag. Als je meer rekening met het milieu wilt houden, kies dan voor bloemkool met een topkeurmerk. 

Er is biologische bloemkool beschikbaar, herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk. Biologische teelt houdt rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Er is ook bloemkool met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof, dat onder andere eisen stelt aan het watergebruik.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ92 kJ
Energiewaarde in kcal22 kcal
Vet
Vet totaal0,4 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,1 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,2 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,17 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel2,3 g
Eiwit
Eiwit plantaardig2 g
Eiwit totaal2 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen0 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten95,1 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne13 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,5 mg
Retinol activiteit equivalent0 µg
Vitamine B10,02 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B60,063 mg
Vitamine C22 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Zeaxanthine0 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water93 g
Koolhydraten
Koolhydraten1,8 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden1,2 g
Polysacchariden0,6 g
Natrium/zout
Natrium0,010 g
Zout0,025 g
Mineralen
Calcium25 mg
Fosfor47 mg
IJzer0,3 mg
Jodium2 µg
Kalium224 mg
Koper0,05 mg
Magnesium9 mg
Selenium0 µg
Zink0,26 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (CO2 eq)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.