Wat is bloemkool?
Bloemkool is een
groente die behoort tot de koolsoorten. Het is een van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool. Groente staat in de
Schijf van Vijf.
Herkomst
Bloemkool komt uit Nederland en uit andere Europese landen. In Nederland geteelde bloemkool is verkrijgbaar van juli tot november.
Hoe bewaar je bloemkool?
Bloemkool
kun je ongeveer 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is de
houdbaarheid korter. Bloemkool blijft maximaal 12 maanden goed in de diepvries.
Hoe bereid je bloemkool?
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden. Verwijder de bladeren en snijd de onderkant eraf. Bekijk onze tips (inclusief kook- en baktijden) en recepten voor bloemkool.
Is bloemkool gezond?
Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere
groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig
calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
Kun je bloemkool veilig eten?
In koolsoorten, zoals bloemkool, komen
glucosinolaten voor. Dit zijn plantaardige gifstoffen die voor de specifieke koolsmaak van de groente zorgen en de plant beschermen tegen vraat van insecten en larven.
De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn. Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Maar grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen ervoor zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken. Normaal gebruik van bloemkool levert geen gezondheidsproblemen op.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool?
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Recepten met bloemkool
Bloemkool kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt bloemkool bijvoorbeeld gekookt eten, in een curry of roerbakgerecht, of in een salade. Voorbeelden van recepten met bloemkool:
Of kijk hier voor meer recepten met bloemkool.
Is bloemkool duurzaam?
De klimaatbelasting van de meeste groente is laag. Als je meer rekening met het milieu wilt houden, kies dan voor bloemkool met een topkeurmerk.
Er is biologische bloemkool beschikbaar, herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk. Biologische teelt houdt rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Er is ook bloemkool met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof, dat onder andere eisen stelt aan het watergebruik.