Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Volkoren

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Voorbeelden zijn volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Vervang witte graanproducten zoveel mogelijk door volkorenproducten.

Wat is volkoren?

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel.

Voorbeelden van volkorenproducten zijn:

  • Volkorenbrood
  • Volkorenpasta
  • Zilvervliesrijst
  • Volkorencouscous
  • Bulgur

Wat is volkorenbrood?

Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er ‘volkorenbrood’ op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem. Lees hier meer over soorten brood.  

Kun je aan de kleur zien of het volkorenbrood is?

Je kunt niet aan de kleur zien of het volkorenbrood is. Soms is witbrood donker gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Het lijkt dan op volkorenbrood of bruinbrood, maar het is nog steeds witbrood. Op het etiket zie je of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt.

Volkorenpasta en andere volkorenproducten

Ook pasta en couscous mogen ‘volkoren’ worden genoemd als ze voor 100% uit volkoren(durum)tarwe bestaan. Dat geldt ook voor crackers, toastjes en koekjes. Een product dat niet voor 100% uit volkorenmeel bestaat, mag niet ‘volkoren’ worden genoemd. Wel mag worden vermeld hoeveel volkorenmeel is gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘cracker met 50% volkorenmeel en 50% bloem’.

Zilvervliesrijst

Rijst is een graansoort. Bij zilvervliesrijst is de gehele korrel gebruikt en daarom is het ook een volkorenproduct. Zilvervliesrijst wordt ook bruine rijst genoemd.

Zijn volkorenproducten gezond?

Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

Vezels in volkorenproducten

Volkorengraanproducten bevatten meer vezels dan graanproducten gemaakt van bloem. De gezondheidseffecten van volkorengraanproducten worden deels toegeschreven aan graanvezels. Graanvezels dragen bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Als je elke dag voldoende vezels binnenkrijgt, heb je een lager risico op verschillende ziekten.

Hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker

Volkorenproducten eten in plaats van witte producten is gunstig voor je gezondheid. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Witte producten worden ook wel geraffineerde producten genoemd. Het is beter om deze geraffineerde producten te vervangen door volkorenproducten. 

Door voldoende volkorenproducten te eten, heb je een lager risico op ziekten. Enkele voorbeelden:

  • Elke dag zo’n 90 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 25% lager risico op bepaalde hartziekten.
  • Elke dag zo’n 60 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 25% lager risico op diabetes type 2.
  • Elke dag zo’n 90 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 10% lager risico op darmkanker.

Volkoren producten eten leidt ook tot minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. 

Verder verlaagt het eten van 30 tot 60 gram haverproducten per dag in plaats van ‘witte’ graanproducten het LDL-cholesterol. Dat blijkt uit interventieonderzoek. Voorbeelden van haverproducten zijn havermout en (haver)zemelen.

Eet voldoende volkorenproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta. Zo verlaag je het risico op hartziekten en diabetes type 2.

Staan volkorenproducten in de Schijf van Vijf?

Volkorenproducten leveren goede voedingsstoffen en staan in de Schijf van Vijf. Witte producten staan niet in de Schijf van Vijf. Als je witte producten (zoals witbrood, witte pasta en witte rijst) vervangt door volkorenproducten (zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst) dan levert dat winst op voor je gezondheid.

Hoeveel volkorengraanproducten heb je nodig?

Eet dagelijks volkorenproducten. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat of lees meer op de pagina brood en graanproducten

Zijn volkorenproducten duurzaam?

Volkorenproducten zijn duurzamer dan witte producten omdat de hele graankorrel wordt gebruikt. Er wordt dus niets van de graankorrel verspild. De restproducten van het malen, zoals de zemelen, gaan vaak naar veevoer. Het malen is een energie-intensief proces, dus hoe hoger de uitmalingsgraad hoe meer energie het kost.

Voor volkorenproducten van biologische teelt zijn geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Verder hebben volkoren producten dezelfde duurzaamheidsaspecten als niet-volkoren  granen en graanproducten.