Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: groente en fruit

Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Lunch met groente

Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling. Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten. Ook is er een verband tussen het eten van groente en een lagere kans op darmkanker en tussen groene bladgroente en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker.

Groente is geen fruit

Dit vak bestaat uit zowel groente als fruit. Deze leveren andere goede stoffen en je hebt ze dus allebei nodig om gezond te zijn en te blijven. Kortom, je kunt broccoli niet inwisselen voor een sinaasappel of komkommer voor een appel.

Groente

Groente in de Schijf van Vijf

Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Daarom: varieer volop met groente. Bijkomend voordeel: variatie verveelt nooit.

Tips voor groente

 • Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
 • Groente kun je op vele manieren klaarmaken: rauw, koken, stomen, bakken, wokken, grillen, pureren. Zo maak je groente eten nog gevarieerder.
 • Milieuvriendelijke groente vind je in dit overzicht. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, prei, rode biet, rode kool, spruit, tomaat, ui, wortel en witlof.
 • Lees meer tips voor groente
  • Voorgesneden groente zijn ideaal voor als je weinig tijd hebt. En heb je altijd diepvriesgroente in huis, dan hoef je nooit een maaltijd zonder groente te eten, ook als er geen tijd meer was voor de supermarkt.
  • Ook groente uit pot of blik zijn een alternatief. Kijk wel bij de ingrediënten of er geen suiker of zout aan is toegevoegd.  
  • Milieukeur of een biologisch keurmerk op de verpakking? Dan is het een duurzame keuze.
  • Was groente altijd grondig onder stromend water. Lees meer over veilig eten met groente.
  • Wil je meer groente eten maar lukt het niet? Bekijk onze tips om meer groente te eten.

  sluiten

  Hoeveel groente heeft jouw lichaam nodig?

  Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.

  Ontdek in de groentemeter hieronder hoeveel groente jij eet.

  Hoeveel groente eet jij op een dag?
  Elke dag 250 gram groente
  Daar gaan we voor! Haal jij dit? Vul alle groente in die je gisteren at. We geven je direct handige groentetips.

  Bekijk hieronder hoe 250 gram groente op een dag eruit kan zien.
  Tomaat tussendoor + sperziebonen bij de warme maaltijd. Boterham met hummus en gegrilde courgette + schaaltje tzatziki voor lunch + roerbakgroente bij warme maaltijd. Boterham met radijs + spaghetti met pastasaus van 2 tomaten, 1/3 paprika, 1/2 ui en 1/2 stengel bleekselderij. Bonensalade als lunch (met paprika, tomaat, prei) + warme maaltijd van nasi (prei, ui) en schaaltje witte kool met atjar tjampoer. Reepjes paprika op brood + andijviestamppot + salade met sla, komkommer, tomaat en radijs. Boterhammen met gebakken champignons met ui bij de lunch + wraps met zalm, sla, paprika, tomaat en mais bij de warme maaltijd. Tomatensoep bij de lunch + wortel tussendoor + witlof bij de warme maaltijd.

  Lees ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
  - Verse groente
  - Voorgesneden groente
  - Diepvriesgroente zonder toegevoegd suiker en zout
  - Groente in blik of glas zonder toegevoegd suiker of zout
  - Gepureerde groente zonder toegevoegd suiker of zout

  - Groente in blik of pot met toegevoegd suiker of zout
  - Groentesap
  - Groente a la crème
  - Kant-en-klare soepen met groenten
  - Groente verwerkt in producten die niet in de Schijf van Vijf staan

  Ontdek waarom deze groenten niet in de Schijf van Vijf staan

  Fruit

  Fruit in de Schijf van Vijf

  Hou je van verschillende smaaksensaties? Op de fruitafdeling valt genoeg te proeven: sappige meloen, een friszuur appeltje, zoete banaan... Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je bovendien alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.

  Tips voor fruit

 • Net als groente kan fruit altijd en overal. Denk aan plakjes appel of banaan op brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of mango door de rijst.
 • Een beetje gedroogd fruit is lekker voor erbij. Een paar dadels als snack, wat rozijnen door de muesli of wat gedroogde abrikoos door de curry. Hou het klein, omdat gedroogd fruit flink wat suiker levert. Gedroogd fruit kan vers fruit niet vervangen omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen.
 • Milieuvriendelijk fruit vind je in dit overzicht. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: ananas, appel, banaan, druif, mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim en sinaasappel.
 • Lees meer tips voor fruit
 • Diepvriesfruit kun je inslaan zodat je sowieso áltijd fruit in huis hebt.
 • Milieukeur of een biologisch keurmerk op de verpakking? Dan is het op een duurzame wijze geteeld. Bij tropisch fruit kies je met Fairtrade-Max Havelaar of Rainforest Alliance ook nog eens voor eerlijke handel.
 • Was fruit altijd grondig onder stromend water. Lees meer over veilig eten met fruit.
 • Wil je meer fruit eten maar lukt het niet? Bekijk onze tips om genoeg fruit te eten.
 • sluiten

  Hoeveel fruit heeft jouw lichaam nodig?

  Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Bekijk hieronder hoe dat er op een dag uit kan zien.

  Meloen en pruimen Fruitsalade en appel Aardbeien en perzik Banaan en kiwi's Druiven en sinaasappel Mandarijnen en peer Ananas en mango Rood fruit en bramen

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
  - Vers fruit
  - Voorgesneden fruit
  - Diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker
  - Gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker (beperkt, maximaal een handje per dag)
  - Uitgelekt fruit in blik op sap (beperkt)
  - Fruit in blik op siroop
  - Vruchtensap
  - Gedroogd fruit met toegevoegd suiker
  - Kokos
  - Olijven
  Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan