Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is cranberrysap gezond?

Cranberrysap staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat er in cranberrysap veel suiker zit. In cranberrysap zitten ook vitamines en mineralen. Maar die krijg je ook binnen als je de cranberry’s (veenbessen) eet, bijvoorbeeld in een salade of bij een dessert.

Suiker in cranberrysap

Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd.

Er bestaat puur cranberrysap en cranberrydrank uit concentraat. In een glas van 200 ml geconcentreerde cranberrydrank zit ongeveer 20 gram suiker. Dit komt neer op ongeveer 5 suikerklontjes en 84 kilocalorieën. Bij cranberrysap ligt dit lager: ongeveer 1 suikerklontje. Lees het etiket om te controleren hoeveel suiker erin zit.

Cranberrysap en blaasontsteking

Sommige mensen drinken cranberrysap om te voorkomen dat ze een blaasontsteking krijgen. Bepaalde stoffen in cranberry’s zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry’s de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet. Mogelijk komt dit doordat er verschillende hoeveelheden van de werkzame stof in cranberry’s zijn gebruikt in de onderzoeken.

Of cranberrysap helpt om een blaasontsteking te voorkomen, weten we dus niet zeker. Ook weten we niet hoeveel je dan per dag zou moeten drinken. Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt, ga dan naar de huisarts om je urine te laten onderzoeken.

Drinken

Voor een gezonde blaas is het wel belangrijk om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Drink vooral water, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.