Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is granaatappelsap gezond?

Granaatappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat er in granaatappelsap veel suiker zit. In granaatappelsap zitten ook vitamines en mineralen. Maar die krijg je ook binnen als je de granaatappelpitjes eet, bijvoorbeeld door een salade of in de yoghurt.

Suiker in granaatappelsap

In een glas (200 ml) granaatappelsap zit ongeveer 28 gram suiker. Dit komt neer op ongeveer 7 suikerklontjes en 112 kilocalorieën.

Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd.

Granaatappelsap en ziekten als kanker, hartziekten en diabetes

Sommige mensen drinken granaatappelsap om te voorkomen dat ze ziek worden. Granaatappelsap zou -vooral vanwege de aanwezige antioxidanten- helpen tegen hartziekte, een hoog cholesterol, diabetes, alzheimer en bepaalde soorten kanker. Maar hiervoor is onvoldoende bewijs.

Door gezond en gevarieerd te eten en drinken, verklein je wel de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker. Dranken die in de Schijf van Vijf staan zijn: water en koffie en thee zonder suiker.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.