Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Krijg je ijzertekort als je minder vlees of vegetarisch eet?

Je hebt geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt, is de kans op een ijzertekort klein.

Als je minder vlees eet, is het belangrijk dat je andere producten eet met voldoende ijzer. Denk aan eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé. Als je kant-en-klare vleesvervangers neemt, kies dan voor een variant waaraan ijzer is toegevoegd. Of er ijzer aan is toegevoegd kun je lezen op het etiket. Ook in volkoren graanproducten en groene bladgroenten zit ijzer. Zorg dat je hier voldoende van binnenkrijgt.

Hoe zit het met ijzer uit vlees?

Vooral in rood vlees zoals biefstuk en runderlappen zit veel ijzer. Dit is met name heemijzer, de variant van ijzer dat beter in je bloed wordt opgenomen. In plantaardige bronnen zit vooral de andere variant van ijzer: non-heemijzer. Maar ook uit plantaardige bronnen kun je voldoende ijzer opnemen.

Hoe krijg ik genoeg ijzer binnen?

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat. Wil jij nagaan hoeveel ijzer jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter.

voldoende ijzer bij vegetarisch eetpatroon

Hoe herken je een ijzertekort?

Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Denk je dat je een ijzertekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Kwetsbare groepen

Er zijn groepen in de bevolking die een grotere kans hebben op een ijzertekort. Het gaat om meisjes/vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze ongesteld zijn, en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven. Ook voor jonge kinderen is het van belang extra te letten op ijzer.