Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?

Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een gezonde en duurzame vervanger voor vlees. Dit geldt ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Ze bevatten net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Peulvruchten bevatten geen vitamine B12. Peulvruchten bevatten een kleinere hoeveelheid van het essentiële aminozuur methionine.

In combinatie met granen leveren peulvruchten alle essentiële aminozuren. In de Schijf van Vijf staan peulvruchten in het vak: peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven). 'Groene' peulvruchten zoals snijbonen, sperziebonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kousenband worden gegeten als groente en staan in het groentevak van de Schijf van Vijf.

Zijn peulvruchten beter dan vlees?

In sommige opzichten zijn peulvruchten een betere keuze dan vlees: ze bevatten nauwelijks verzadigd vet en veel vezels. De consumptie van peulvruchten verlaagt het LDL-cholesterol. Bovendien hebben ze een lagere milieubelasting dan vlees.

bruine bonen, kapucijners, kikkererwten, kidney bonen, witte bonen en linzen: allemaal goede vleesvervangers

Gezond met de Schijf van Vijf

Met de Schijf van Vijf eet je niet elke dag vlees. Dat is beter voor dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid. We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou wat jij elke dag nodig hebt uit elk vak. Ook kun je je daar aanmelden voor het Menu van de Week met lekkere en gezonde recepten.

Recepten

Bekijk onze heerlijke recepten met peulvruchten.