Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn gezonde vleesvervangers als je meer vegetarisch wilt eten?

Als je een gezond vegetarisch gerecht wilt maken, kun je vlees vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger zoals een vegetarische burger, groenteburger, vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes of falafel.


Welke voedingsstoffen heb je nodig?

Vlees bevat een aantal nuttige voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische keuze een aantal van deze voedingsstoffen bevat. In ei, peulvruchten, tofu, tempé en noten zit eiwit, vitamine B1 en ijzer. In ei zit ook vitamine B12. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en wordt soms toegevoegd aan kant-en-klare vleesvervangers.

Waar kun je op letten bij kant-en-klare vleesvervangers?

Kant-en-klare vleesvervangers zijn niet altijd goede vegetarische keuzes. Het zijn over het algemeen sterk bewerkte producten gemaakt van verschillende ingrediënten. IJzer en vitamine B12 worden soms aan deze vegetarische of veganistische producten toegevoegd, maar lang niet altijd. Of dit is toegevoegd lees je op het etiket.

Waar je ook op kunt letten is hoeveel eiwit en zout er in de vleesvervangers zit. Bij veel kant-en-klare vleesvervangers zit er niet genoeg eiwit in. Kies daarom voor een product op basis van soja, deze bevatten wel voldoende eiwitten. Wat betreft zout wil je liever niet te veel. Vergelijk daarom de hoeveelheid zout van verschillende producten en kies het product met het minste zout.

Video: Hoe kies je de beste vleesvervanger?

In deze video leggen we uit waar je op kunt letten als je een duurzame en gezonde vleesvervanger wilt kiezen.

Check jouw vleesvervanger in de 'Kies Ik Gezond'-app

Wil je weten of een kant-en-klare vleesvervanger een gezonde keuze is en in de Schijf van Vijf staat? Kijk dan in de 'Kies Ik Gezond?'-app. Er staan maar weinig kant-en-klare vleesvervangers in de Schijf van Vijf. We raden daarom aan om vooral te kiezen voor ei, peulvruchten, tofu, tempé en ongezouten noten. En ook hier geldt: varieer met de verschillende opties om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

Meer over hoe je minder vlees kan eten

Wil je minder vlees te eten? Bekijk dan onze pagina met tips om stap voor stap te minderen met vlees. Op de pagina Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch? zie je hoe je ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. In de encyclopedie lees je meer over vleesvervangers.

Bekijk ook onze selectie met lekkere vegetarische recepten.