Menu
Zoek

Wat zijn risico’s van voedingssupplementen en kruidenpreparaten?

Er kunnen risico’s zitten aan het gebruik van voedingssupplementen en kruidenpreparaten. Zo hebben sommige een te hoge dosering. Of er kunnen verboden stoffen inzitten bij een onduidelijke herkomst (zoals aankoop vanuit het buitenland).

Veel mensen hebben geen supplement nodig. Het levert namelijk geen extra gezondheidswinst op. Bekijk welke groepen mensen extra vitamines nodig hebben.

Neem je wel een supplement of kruidenpreparaat? Lees hieronder dan waar je op moet letten.

Er kunnen risico's zitten aan het gebruik van supplementen en kruidenpreparaten

Lees het etiket en check de hoeveelheid

Lees altijd het etiket op voedingssupplementen en kruidenpreparaten. Van de Warenwet moet deze informatie Nederlandstalig zijn.

Op het etiket staat hoeveel procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH of RI) erin zit. Neem supplementen waar niet meer dan 100% inzit. En neem nooit meer dan de aanbevolen dosering die op het etiket staat.

Sommige vitamines en mineralen hebben een aanvaardbare bovengrens. De aanvaardbare bovengrens is de hoogste inname waarbij er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid te verwachten zijn. In supplementen zit soms meer dan deze bovengrens. Let daar dus extra goed op. Bekijk de bovengrenzen.

Wees voorzichtig in combinatie met medicijnen

Kruidenpreparaten kunnen in combinatie met geneesmiddelen schadelijk zijn voor de gezondheid. Bekijk welke kruidenpreparaten invloed kunnen hebben op medicatie. Overleg sowieso altijd het gebruik van kruidenpreparaten met je arts of apotheker als je medicijnen slikt.

Niet tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft

Neem tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft uit voorzorg geen kruidenpreparaten of etherische oliën van kruiden.

Gevaarlijke kruidenpreparaten

Efedra en kava kava zijn voorbeelden van zeer gevaarlijke kruidenpreparaten. Ook bij het gebruik van synefrine, een stof verwant aan efedra, zijn schadelijke gezondheidseffecten niet uitgesloten. Verder kunnen Aristolochiazuren ernstige nierproblemen en kanker veroorzaken.

Ook kruidenpreparaten met daarin de kruiden Mucuna pruriens, Huperzia serrata (Huperzine A), iboga (Tabernanthe iboga) of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het advies deze niet te gebruiken. Dat geldt ook voor de thee van Ashwagandha.

Let op met kopen via internet

Wees voorzichtig met kopen van kruidenpreparaten en voedingssupplementen via internet. Er kunnen verboden stoffen in zitten. Of er kunnen te hoge doseringen in zitten. De NVWA houdt toezicht op producten van Nederlandse webshops, maar niet van buitenlandse webshops.

Koop dus vooral via webshops van reguliere Nederlandse winkels. Webshops met een fysieke winkel die hun producten ook via internet aanbieden zijn sowieso traceerbaar, en vallen daarom wél binnen het toezichtbereik van de NVWA.

Bewaar ze goed

Bewaar voedingssupplementen en kruidenpreparaten buiten het bereik van kinderen.

Bijwerkingen melden

Merk je dat je bijwerkingen krijgt van een kruidenpreparaat of voedingssupplement? Meld dit bij Lareb.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.