Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden. Dit heet hoge bloeddruk of hypertensie. Vaak heb je geen klachten en merk je er niet zo veel van. Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk en kun je het voorkomen?

Wat is een hoge bloeddruk?

1 op de 20 zwangeren krijgt een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Dit wordt hypertensie genoemd. Hierbij is je bloeddruk continu (tenminste twee keer met een tussenpoos van minimaal 6 uur) groter of gelijk aan 140/90.

Normaal gesproken is je bloeddruk de eerste zes maanden meestal wat lager dan voor de zwangerschap. De laatste drie maanden van de zwangerschap is de bloeddruk weer op hetzelfde niveau als voor de zwangerschap en soms iets hoger. Als je voor het eerst zwanger bent, heb je meer kans op een hoge bloeddruk.

Is een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Hoge bloeddruk is op zich niet gevaarlijk. Maar het lastige is, dat hoge bloeddruk opeens kan ontaarden in een ernstige ziekte. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling of in het kraambed gebeuren.

Wat doet de verloskundige?

De verloskundige meet tijdens je zwangerschap bij elk bezoek je bloeddruk. Blijkt je bloeddruk in de eerste zes maanden ineens te stijgen, dan neemt je verloskundige de nodige maatregelen.

Heb je last van een hoge bloeddruk?

Als je een hoge bloeddruk hebt, houdt je verloskundige je extra in de gaten. Je bloeddruk wordt vaker gecontroleerd, en je urine op eiwitten. Je verloskundige vertelt je ook welke klachten je kunt krijgen, hoe je deze in de gaten moet houden en wanneer je contact moet opnemen met de verloskundige.

Wat kun je doen tegen hoge bloeddruk?

Je kunt de hoge bloeddruk niet voorkomen of genezen. Met een hoge bloeddruk kun je gewoon blijven bewegen; dat is juist goed. Als je rust of slaapt, dan kun je beter op je linkerzij gaan liggen voor een goede doorstroming van de placenta.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een hoge bloeddruk voor je baby?

Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta.

Wat zijn mogelijke klachten van een hoge bloeddruk?

Symptomen van een hoge bloeddruk kunnen zijn:

  • Hoge bloeddruk
  • Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Sterretjes of wazig zien
  • Slecht kunnen verdragen van licht
  • Een opgeblazen gezicht of handen/ enkels (door vocht vasthouden)
  • Griepachtig gevoel zonder koorts
  • Stuipen

Meer over hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap lees je op de website De Verloskundige.

Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?

Een zoutbeperkt-dieet is niet nodig als je een hoge bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap. Bekijk onze voedingsadviezen bij een hoge bloeddruk.

Je kunt wel letten op je zoutinname, door goed het etiket te lezen en door zout te vervangen voor kruiden, zoals tijm, oregano en peterselie. Van sommige kruiden kun je beter niet te veel nemen. Bij een te hoge bloeddruk kun je ook beter geen producten met zoethout nemen, zoals drop, zoethoutthee of sterrenmix. De stof glycyrrhizine die daarin zit kan de bloeddruk verhogen. Kijk voor adviezen op de pagina Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap.