Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Afvallen met sport en beweging

Elke dag bewegen is belangrijk, ook als je af wilt vallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën. En het is belangrijk om fit en gezond te blijven.

Regelmatig bewegen verkleint verder het risico op tal van ziekten zoals hart- en vaatziekten, botontkalking en depressie. Werken aan een goede conditie is dus zeker de moeite waard.

Elke dag minimaal 60 minuten bewegen is belangrijk bij het afvallen

Hoeveel moet ik bewegen bij het afvallen?

Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn. Driemaal per dag 20 minuten bewegen kan ook. Je beweegt matig intensief als je hartslag en ademhaling iets omhoog gaan, bijvoorbeeld door stevig door te wandelen of hard te fietsen. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer energie je gebruikt.

Je kunt naar een sportschool gaan, maar alles waar je hart sneller van gaat kloppen telt mee. Het beste is om beweging op te nemen in je dagelijkse routine. Zo houd je het beter vol.

Tips om meer te bewegen

  • Pak vaker de fiets, bijvoorbeeld naar het werk.
  • Wandel in een pittig tempo naar de winkel.
  • Ga wandelen met collega’s in de pauze.
  • Stap een halte eerder uit de bus of tram.
  • Loop na het avondeten een flink blokje om.
  • Strek na elk uur dat je zittend doorbrengt even de benen en rug.
  • Neem de trap in plaats van de lift.

Huishoudelijke klussen, de hond uitlaten en in de tuin werken tellen ook mee als beweging. Je kunt je ook aanmelden bij een sportvereniging of sportschool om meer te bewegen.

Wat is belangrijker? Bewegen of gezonder eten?

Als je wilt afvallen, dan is gezonder en minder eten het belangrijkste. Daarnaast is bewegen goed voor je gezondheid en het helpt bij het afvallen. Maar als je alleen meer gaat bewegen en hetzelfde blijft eten, dan zal je niet snel afvallen.

Afvallen met beweging: wat helpt het meest?

Het is het belangrijkste dat je iets kiest wat bij je past. Dus kies een sport of activiteit die je leuk vindt en die je voor een lange tijd kan inpassen in je leven. Bekijk onze tips om te beginnen met sporten of bewegen.

Wat betreft sport kun je kiezen voor een krachtsport, duursport, teamsport of een combinatie daarvan:

  • Met krachtsport verbeter je voornamelijk je lichaamssamenstelling: minder vet en meer spieren. Het kan zijn dat je wel vetmassa verliest, maar dat je je inspanningen niet direct terugziet op de weegschaal. Want extra spieren betekenen ook extra gewicht. Krachtsport leidt wel tot een strakker figuur en je kunt het bereikte gewicht beter vasthouden.
  • Met duursport verbrand je in het algemeen veel energie, meer dan met krachttraining. Dat komt omdat je je met duursport over een langere tijd inspant. Dat helpt goed bij het afvallen.
  • Een teamsport kan gezellig zijn en je kunt elkaar stimuleren. Hierdoor houd je het misschien makkelijker vol.

Lees meer over bewegen

Bekijk onze pagina's over sport en bewegen. Houd daarbij altijd in het achterhoofd dat voor afvallen het advies geldt om minimaal 60 minuten per dag te bewegen.

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven