Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe houd ik mijn gebit gezond?

Ben je benieuwd hoe je je tanden langer gezond en mooi houdt? Wat vooral belangrijk is voor het behoud van een sterk gebit is: eet niet te veel tussendoor en eet en drink niet te veel suiker.

Als je daarnaast elke dag je tanden goed poetst met een tandpasta met fluoride en je regelmatig naar de tandarts gaat, is de kans op tandbederf minder.

4 tips om je gebit gezond en sterk te houden:

  1. Eet of drink maximaal 7 keer iets per dag. Dat houdt dus in: maximaal 4 keer iets tussendoor naast ontbijt, lunch en avondeten. Elk eet- of drinkmoment geeft een zuuraanval die het tandglazuur beschadigt. Daardoor kunnen gaatjes ontstaan. Door niet de hele dag door te eten en te drinken, krijgt het tandglazuur de tijd om te herstellen.

  2. Combineer eet- en drinkmomenten tussendoor. Als je bijvoorbeeld om 10 uur koffie met suiker drinkt, eet dan meteen ook je tussendoortje, zoals een stuk fruit of een cracker. Dan heb je maar 1 keer een zuuraanval. Water en koffie en thee zonder suiker tellen niet mee. Dat kun je de hele dag door drinken.

  3. Als je tussendoor wat eet of iets zoets drinkt, eet of drink dit dan in 1 keer op.

  4. ‘s Avonds en ‘s nachts is het drinken van zoete dranken extra schadelijk. ‘s Nachts is er minder speeksel om je gebit te beschermen.