Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

5x veilig met eieren

Eieren zijn lekker en veelzijdig, maar kunnen ook buikpijn geven. Ga zorgvuldig om met rauwe eieren. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie. Lees deze tips om veilig eieren te eten.

Veilig met eieren

Kopen


  • Let op de houdbaarheidsdatum van de eieren die je koopt.
  • Controleer of alle eieren heel zijn.

Wassen


  • Was je handen, zeker nadat je rauw ei hebt aangeraakt.
  • Zorg voor schone schalen en schoon keukengerei om eieren te bereiden.

Scheiden


  • Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe eieren of gerechten met rauw ei.
  • Gebruik keukengerei (zoals snijplanken, messen of spatels), dat in aanraking is geweest met rauwe eieren, niet meer voor andere producten. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water en afwasmiddel.

Verhitten


  • Bak, pocheer of kook eieren totdat ze goed gaar zijn.
  • Verhit gerechten met rauw ei als ingrediënt door en door.

Bewaren


  • Bewaar eieren in de doos in de koelkast op 4 °C.
  • Bewaar gerechten waarin rauw ei is verwerkt, maximaal 24 uur en altijd in de koelkast.

Let op!

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om gerechten te eten waarin ei rauw blijft. Bijvoorbeeld zelfgemaakte tiramisu, bavarois of mayonaise, en rauw beslag zijn risicovolle producten. Kijk voor meer uitleg op www.voedingscentrum.nl/kwetsbaregroepen en www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx.

5x veilig met eieren als infokaart

Download de kaart 5x veilig met eieren (533 kB)