Menu
Zoek

5x veilig koken aan tafel

Gourmetten, steengrillen of vleesfonduen...het is gezellig en lekker, maar kan ook buikpijn geven. Lees deze tips voor een veilige maaltijd en beperk het risico op een voedselinfectie.

Veilig koken aan tafel

Kopen


  • Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die je koopt. Voor bederfelijke producten is het belangrijk dat je het opeet uiterlijk op de 'te gebruiken tot'-datum (TGT).
  • Koop vlees, vis en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren.

Wassen


  • Was de groente grondig onder stromend water. En was je handen voordat je gaat eten, maar ook zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Zorg voor schone oppervlakken op tafelen bij het apparaat om schalen en keukengerei neer te leggen.

Scheiden


  • Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees of vis.
  • Markeer tangen en bestek, zodat je weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt.

Verhitten


  • Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg.
  • Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat je het opeet.

Bewaren


  • Haal vlees, vis en salades in kleine hoeveelheden uit de koelkast om het direct te gebruiken.
  • Gooi bederfelijke producten weg als deze langer dan 2 uur buiten de koelkast zijn geweest.

5x veilig koken aan tafel als infokaart

Download de kaart 5x veilig koken aan tafel (1,5 MB)

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.