Menu
Zoek

5x veilig met kliekjes

Heb je per ongeluk restjes over van een maaltijd of heb je extra gekookt voor een later moment? Bereid eten kun je nog twee dagen bewaren om op te eten. Lees deze tips om veilig om te gaan met kliekjes en het risico op een voedselinfectie te beperken.

Veilig met kliekjes

Kopen


  • Als je te veel eten hebt gekocht en bereid, laat de restjes dan afkoelen binnen 2 uur. Doe de afgekoelde restjes in afsluitbare bakjes, zet de datum erop en zet het in de koelkast of in de vriezer.
  • Eet restjes uit de koelkast binnen twee dagen op. Het is 3 maanden houdbaar als je het in de vriezer doet.

Wassen


  • Was je handen voordat je de restjes gaat bereiden.
  • Zorg voor schone schalen en schoon keukengerei om het gerecht te bereiden, om de restjes te bewaren en tijdens het opwarmen van de restjes.

Scheiden


  • Bewaar verschillende kliekjes en andere producten gescheiden van elkaar, in afsluitbare bakjes.
  • Gebruik keukengerei (zoals snijplanken, messen of spatels), dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis niet meer voor het bereiden van resten. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water.

Verhitten


  • Verhit het kliekje door en door tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten. Ook bij opwarmen in de magnetron.
  • Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.

Bewaren


  • Restjes kun je snel laten afkoelen door de pan in koud water te zetten en het gerecht regelmatig om te roeren.
  • Bewaar het restje eten in de koelkast op 4 °C. Of vries het in. Je kunt de ingevroren restjes ontdooien in de koelkast, of in de magnetron met de ontdooistand.

5x veilig met kliekjes als infokaart

Download de kaart 5x veilig met kliekjes (934 kB)

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.