Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

5x veilig met afgehaald eten

Heb je lekker gegeten in een restaurant maar was het te veel? Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis op te eten. Ook resten van afhaalmaaltijden kun je veilig bewaren en opeten. Lees deze tips en beperk het risico op een voedselinfectie.

Veilig afhalen

Kopen


  • Zorg dat het eten goed is ingepakt in een afgesloten doos of zak voordat je het naar huis neemt.
  • Zet het meegenomen restauranteten zo snel mogelijk afgedekt in de koelkast. Laat resten van de afhaalmaaltijd snel afkoelen en zet het binnen 2 uur afgedekt in de koelkast.

Wassen


  • Was je handen voordat je de restjes gaat bereiden.
  • Zorg voor schone schalen en schoon keukengerei voordat je het eten opwarmt.

Scheiden


  • Bewaar de meegenomen resten apart van andere producten in de koelkast in een goed afgesloten bakje.
  • Gebruik keukengerei (zoals snijplanken, messen of spatels), dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis niet meer voor het bereiden van resten. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water.

Verhitten


  • Verhit het eten door en door tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten.
  • Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.

Bewaren


  • Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in.
  • Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.

Let op!

Het eten is zorgvuldig voor jou bereid, volgens de geldende wetgeving. Zodra je besluit om het eten mee te nemen, ben je zelf volledig verantwoordelijk voor veilig gebruik.

5x veilig met bezorgmaaltijden als infokaart

Download de kaart 5x veilig met afgehaald eten (751 kB)