Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Aardbei

Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Er zijn biologische aardbeien en aardbeien met het duurzaamheidstopkeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar. 

Wat zijn aardbeien?

De aardbei is een besvrucht. Het valt onder zacht fruit, net zoals bessen en frambozen. Fruit staat in de Schijf van Vijf.    

Waar komen aardbeien vandaan?

Nederland teelt ongeveer 60 miljoen kilo aardbeien per jaar. Een groot deel daarvan komt uit de kas. Aardbeien worden in Nederland geteeld voor binnenlandse consumptie, maar ook voor de export. Spanje is binnen de EU de belangrijkste producent van aardbeien. Nederland staat op de 7de plaats.  

Hoeveel aardbeien eten we?

De aardbei staat vierde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland.

Hoe kan ik aardbeien bewaren?

Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard. Je kunt ze ook prima invriezen.

Hoelang kun je aardbeien bewaren? 

Bewaartijd in de koelkast: 1 tot 3 dagen
Bewaartijd koele plaats: 1 dag
Bewaartijd in de vriezer: 8 tot 12 maanden 

Zijn aardbeien gezond?

Aardbei bevat veel vitamine C. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur. Ze bevatten weinig calorieën.   

Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.

Staan aardbeien in de Schijf van Vijf?

Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket: waarop kan ik letten bij aardbeien?

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. 

Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten erbij worden vermeld. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst vermeld. 

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket. 

Welk keurmerken staan er op aardbeien?

In Nederland zijn aardbeien met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar. Dit keurmerk stelt onder andere eisen aan het watergebruik tijdens de teelt. Er zijn ook biologische aardbeien met de Topkeurmerken Europees biologisch, EKO en Demeter beschikbaar. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en de type en hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen.

Zijn aardbeien duurzaam?

Aardbeien zijn in de maanden mei tot en met september in Nederland seizoen. Dat betekent dat ze dan verkrijgbaar zijn uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas. Deze aardbeien hebben een lagere klimaatbelasting ten opzichte van aardbeien buiten het seizoen, als deze uit een verwarmde kas komen. Teelt in de verwarmde kas kost veel energie en belast het klimaat meer. Als je meer rekening met het milieu wilt houden, kies dan voor aardbeien met een Topkeurmerk.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ123 kJ
Energiewaarde in kcal29 kcal
Vet
Vet totaal0,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,00 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel1,1 g
Eiwit
Eiwit plantaardig1 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Alfa-caroteen1 µg
Beta-caroteen11 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten65,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne13 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,3 mg
Retinol activiteit equivalent1 µg
Vitamine B10,02 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,03 mg
Vitamine B60,056 mg
Vitamine C60 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,4 mg
Zeaxanthine0 µg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water91 g
Koolhydraten
Koolhydraten5,1 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden5,1 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,003 g
Zout0,008 g
Mineralen
Calcium15 mg
Fosfor29 mg
IJzer0,5 mg
Kalium183 mg
Koper0,04 mg
Magnesium13 mg
Selenium0 µg
Zink0,12 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.