Wat zijn sperziebonen?
Sperziebonen worden gezien als een groente en behoren tot de familie van de peulvruchten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Sperziebonen worden ook slabonen of prinsessenbonen genoemd.
Naast de gewone groene sperziebonen bestaan er ook gele sperziebonen. Haricots verts is een soort sperzieboon met langere dunne peulen. Kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt vooral gebruikt in de Surinaamse keuken. Andere verse peulvruchten die tot de groente worden gerekend zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
Sperziebonen zijn goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Een deel van de oogst verwerken fabrikanten in blik of in diepvries. Daardoor zijn ze het hele jaar beschikbaar.
Hoe bereid je sperziebonen?
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten. Was sperziebonen voor gebruik, snijd de puntjes eraf en breek ze eventueel in stukken. Je kan sperziebonen ook wokken, hiervoor geldt dezelfde kooktijd als voor gewoon koken. Eet ze niet rauw.
Hoe bewaar je sperziebonen?
Sperziebonen
zijn 3-5 dagen op een koele plaats of 1-2 dagen in de koelkast houdbaar. Sperziebonen kunnen bruine
plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
Zijn sperziebonen gezond?
Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel
vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen?
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over
groente en vul de
Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Recepten met sperziebonen
Sperziebonen kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt sperziebonen bijvoorbeeld gekookt eten, in een roerbakgerecht, curry, in een wrap of (gekookt) in een salade. Voorbeelden van recepten met sperziebonen:
Of kijk hier voor meer recepten met sperziebonen.
Kun je sperziebonen veilig eten?
Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de
giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de
gezondheid. Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt.
Zijn sperziebonen duurzaam?
De klimaatbelasting van
de meeste groente is het hele jaar rond laag. Sperziebonen kunnen in de
wintermaanden per vliegtuig geïmporteerd worden, dan is de klimaatbelasting hoger.
De vervoermethode is niet op het etiket te zien.
Als je meer rekening wilt houden met het milieu, kies dan voor sperziebonen met een topkeurmerk. Er zijn biologische sperziebonen te koop, herkenbaar aan het Europees Biologisch-, Demeter- of EKO-keurmerk. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn ook sperziebonen met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar. Dat keurmerk stelt onder andere eisen aan het watergebruik.