Menu
Zoek

De borst geven: aanleggen en drinken

Een baby die goed en vaak genoeg aan de borst ligt, kan goed drinken en krijgt voldoende melk binnen. Ook om pijnlijke tepels, verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking te voorkomen is goed aanleggen belangrijk.

Starten met borstvoeding

Als je net (weer) een kindje hebt gekregen, kan het starten met borstvoeding geven even zoeken zijn. In deze video zie je verschillende borstvoedingshoudingen en de juiste manier van aanleggen. Bekijk de hele serie over borstvoeding op ons YouTubekanaal.

Teaserafbeelding voor video ''

Hoe leg je aan? Bekijk het stappenplan

Stap 1: Kies een houding

Onderaan deze pagina staan verschillende houdingen. Probeer ze uit en kijk welke je bevalt! Welke houding je ook kiest: gebruik een kussen als je dat fijn vindt en ontspan je.

Madonnahouding

De meest gebruikte houding, zeker bij oudere kinderen.

 

Aandachtspunten:

  • Het hoofdje van je baby ligt in de kom van je elleboog. Je handen ondersteunende billetjes en onderrug
  • In de eerste weken is het met kussen meestal prettiger, daarna kan het zonder.
  • Je baby hoeft niet horizontaal in de arm te liggen.
                              
sluiten
Doorgeschoven zittend

Handig als je je borst wilt voorvormen voor je kindje.



Aandachtspunten:

  • Vorm je borst met je hand (rechterborst met rechterhand, linkerborst met linkerhand) in dezelfde richting als het mondje van je baby.
  • Ondersteun je baby vriendelijk met je andere arm, forceer het niet.
    
sluiten
Rugby

Geschikt bij grotere borsten en na een keizersnede. Prettig als je je borst wilt vormen of wilt ondersteunen tijdens de voeding. 

 

Aandachtspunten:

  • Een kussen is meestal nodig.
  • Na de eerste weken zijn de meeste baby’s te groot voor deze houding.
 
sluiten
Liggend voeden

Vooral ‘s nachts erg makkelijk. En in de eerste week als zitten niet prettig is.


Aandachtspunten:

  • Leg de baby goed naar je toegekeerd.
  • Zorg dat er iemand bij je is als je moe bent, zodat diegene de baby in het eigen bedje kan leggen als je in slaap valt.
 
sluiten
Biological nurturing

Fijn om rustig je baby te voeden.

Aandachtspunten:

  • Ga ontspannen achterover zitten of zelfs liggen
  • Je kindje ligt met de armpjes aan weerszijden van je borst.
  • Je baby zoekt zelf de borst.
  • Steun de rug en het lijfje en laat het hoofdje vrij.
 
sluiten

Stap 2: Zorg dat je baby goed ligt

De baby moet prettig (in je arm) liggen op zo’n manier dat die goed bij de borst kan. Leg het hoofdje en lichaam van je baby in een rechte lijn. Dat hoeft niet horizontaal te zijn. Zorg dat de armpjes aan weerszijden van je borst liggen en jouw arm langs de rug van je baby. Breng je tepel ter hoogte van de bovenlip. Zorg dat je baby zo dichtbij ligt dat die de tepel kan voelen.

Stap 3: Help je baby happen

Happen doet je baby zelf, jij helpt een handje. Wacht op een wijde hap en laat je kindje daarbij zelf zoeken. Geef je baby even tijd. Bij een wijde hap help je om zo dicht mogelijk bij je te komen. Het mondje moet wijd open liggen om de tepelhof heen, met ontspannen lippen. Een groot deel van je tepelhof ligt dus in het mondje. Zorg dat het hoofdje iets naar achteren is gekanteld: de kin ligt dan dicht tegen je borst en de neuspunt net tegen je borst Na het toehappen is de onderlip naar buiten gekruld. De wangetjes zijn bol en er zijn geen smakgeluidjes.

Stap 4: Laat je kindje rustig drinken

Wanneer je baby is uitgedronken laat die vanzelf de borst los. Je kindje drinkt goed als die grote regelmatige kaakbewegingen maakt en ontspannen is. Je hoort je kindje slikken. Tijdens de eerste minuten zijn de oogjes open. Is je baby uitgedronken? Houd je baby dan goed rechtop voor een eventuele boer en geef daarna de andere borst. Zeker in het begin willen sommige baby’s na de tweede borst nog meer drinken. Bied dan weer de eerste en eventueel tweede borst aan.

Stap 5: Hoe gaat het met jou?

Borstvoeding geven hoort prettig te zijn. Pijn, verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking ontstaan bijna altijd omdat je baby niet goed is aangelegd. Het eerste aanzuigen kan wel gevoelig zijn. Je moet namelijk aan het zuigen wennen. Na ongeveer 2 weken is dit over.

Tips:

  • Haal de baby van de borst en herhaal de vorige stappen als het voeden pijn doet.
  • Kijk na de voeding of je tepel mooi rond is of afgeplat: een platte tepel raakt beschadigd. Om dit te voorkomen moet je baby zijn mondje wijder open doen, zodat de tepel met een deel van de tepelhof goed in het mondje terecht komt.
Afbeelding bij quote '"Sinds ik een goede houding heb gevonden om te voeden, loopt het als een speer."'

"Sinds ik een goede houding heb gevonden om te voeden, loopt het als een speer."

Moeder Sarita
Borstvoedingsverhalen

Moet je baby spugen?

Geeft je baby als het een boertje laat, een mondje terug tijdens of na de voeding? Het kan zijn dat je baby te snel heeft gedronken. Dat kan regelmatig voorkomen. Als je kind vrolijk en alert is, is er niets aan de hand.

Pijn bij het voeden? Zoek hulp.

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Als je last hebt van pijn, blijf er dan niet mee rondlopen. Dat is nergens voor nodig! Sowieso zou het na een paar weken steeds makkelijker moeten gaan, zonder kussens bijvoorbeeld. Vraag om hulp als je geen vooruitgang merkt of tegen voeden op gaat zien. Een lactatiekundige geeft ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.

Wat kun je doen als je last hebt van ongemakken en kwalen bij het geven van borstvoeding? Lees onze tips.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.