Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hulp bij borstvoeding geven

De meeste ouders starten met het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap bereidt het lichaam zich al voor om borstvoeding te geven. Borstvoeding is de beste voeding voor baby's. Het beschermt ze tegen maagdarminfecties, middenoorontsteking en luchtweginfecties. En het beschermt baby's waarschijnlijk ook tegen overgewicht.

Er is hulp en ondersteuning beschikbaar, ouders hoeven het niet alleen te doen. Op deze pagina staat welke hulp er allemaal is.

Geef het de tijd

De eerste dagen drinkt je baby kleine hoeveelheden bijzondere gele melk dat veel voedingsstoffen bevat: colostrum. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk en verandert het colostrum in witte moedermelk. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of als je ziek bent. Je hoeft je ook niet direct zorgen te maken als het wat langer duurt voordat je melkproductie op gang komt.

De maag van een pasgeborene is klein, daarom drinkt je baby de eerste dagen ook nog maar kleine hoeveelheden per keer, wel 10 tot 12 keer per dag. Bedenk ook dat een jonge baby veel van je energie vraagt, en je moet je kindje nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Regelmatig aanleggen en of kolven na zowel een natuurlijke bevalling als een keizersnede zorgt ervoor dat de voeding op gang komt.

Goed leren aanleggen

Borstvoeding geven is een uniek samenspel tussen jou en je baby. Het allerbelangrijkste is dat je goed aanlegt. Daarmee zijn pijn, borstontsteking, verstopte melkkanaaltjes en tepelkloven vaak te voorkomen.

Als aanleggen niet zo soepel gaat, dan kun je andere houdingen proberen. Misschien dat het dan al beter gaat. Lees daarover meer op de pagina De borst geven: aanleggen en drinken. Bekijk ook onze video Starten met borstvoeding waarin je de verschillende borstvoedingshoudingen ziet.


Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

In de kraamweek weegt de kraamverzorgende je baby geregeld om te zien of die voldoende drinkt. In de weken daarna weet je dat je baby genoeg drinkt bij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt die genoeg. Twijfel je? Neem dan contact op met het consultatiebureau. Lees hier meer over op de pagina Hoeveel borstvoeding heeft mijn baby nodig?

Twijfel je over je melkproductie?

Je kunt niet controleren hoeveel moedermelk je kind binnenkrijgt als je de borst geeft. Hoe meer melk je baby drinkt, hoe meer melk jij produceert. Baby's regelen op die manier dus zelf dat ze voldoende melk krijgen. Velen die vroegtijdig stoppen met borstvoeding denken dat ze niet genoeg melk aanmaken. Maar je kunt op je lichaam vertrouwen. Bijna iedereen die net is bevallen kan borstvoeding geven.

Baby’s drinken zoveel ze nodig hebben en in het begin is dat maar heel weinig. Je kunt voor advies altijd terecht bij je verloskundige of kraamverzorgende. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een lactatiekundige. Na de kraamperiode kun je terecht bij het consultatiebureau. Of vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op de website van NVL Borstvoeding.

Voor iedere fase is er hulp

Hieronder kun je lezen welke hulp wanneer je kunt inschakelen bij het geven van borstvoeding.

Borstvoeding direct na de bevalling thuis

De verloskundige of kraamverzorgende helpen je na de bevalling op weg en ondersteunen je bij het geven van borstvoeding. Vraag ze dus gerust om ondersteuning als je daar behoefte aan hebt. Zij kunnen je mocht het nodig zijn ook doorverwijzen naar een lactatiekundige; een professional op het gebied van borstvoeding.

Borstvoeding direct na de bevalling in het ziekenhuis of kraamhotel

De verpleegkundige, verloskundige of kraamverzorgende helpt je op weg. Vraag gerust om hulp als je hier behoefte aan hebt. Als de voeding niet op gang komt, dan kun je bijvoorbeeld een ziekenhuiskolf gebruiken om de voeding op gang te laten komen.

Borstvoeding in de kraamweek

Je kraamverzorgende ondersteunt je bij het op gang brengen van borstvoeding. Aan het begin van je kraamperiode kun je met je kraamverzorgende overleggen waar je het meeste behoefte aan hebt. Wil je ondersteuning bij de borstvoeding dan zal zij hier prioriteit van maken.

Hier kun je ook hulp vragen
  • Je verloskundige of gynaecoloog.
  • Een ervaren en kundige vrijwilliger via Borstvoedingorganisatie La Leche League.
  • Het Voedingscentrum heeft onder meer informatie over de start van borstvoeding geven en aanleggen.
  • Een jeugdverpleegkundige waarmee je kunt chatten via de Groeigids-app (bekijk of deze functie beschikbaar is voor jouw locatie)
  • Een lactatiekundige; een professional gespecialiseerd in borstvoeding. Je kunt een lactatiekundige vinden via de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Vaak is een lactatiekundige ook in dienst bij een kraamzorg- of JGZ-organisatie of ziekenhuis.

sluiten

Borstvoeding na de kraamweek

Ook na de kraamweek is er ondersteuning beschikbaar.

Bekijk wat je kunt doen

Je kunt:

  • Het bespreken bij een consultatiebureau: bij het huisbezoek, tijdens een consult of inloopspreekuur of telefonisch contact opnemen.
  • Contact opnemen met een ervaren en kundige vrijwilliger via Borstvoedingorganisatie La Leche League.
  • De informatie van het Voedingscentrum raadplegen over borstvoeding, bijvoorbeeld over goed aanleggen en kolven.
  • Chatten met een jeugdverpleegkundige via de Groeigids-app (bekijk of deze functie beschikbaar is voor jouw locatie)
  • Een lactatiekundige benaderen.
sluiten

Bekijk de kaart 'Hulp bij borstvoeding'

Op onderstaande kaart staat de beschikbare hulp in een handig overzicht.

Veelgestelde vragen over borstvoeding