Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Weer aan het werk na je verlof

Borstvoeding geven en werken, hoe combineer je dat? Vaak is kolven de oplossing. Soms is het mogelijk je kind zelf te blijven voeden, als bijvoorbeeld de kinderopvang vlakbij je werk zit. In Nederland is het zo geregeld dat je tijdens het werk mag kolven of voeden. Hoe dat precies zit lees je op deze pagina.

Videoserie borstvoeding en werk

In de video hieronder tips over hoe je werk en borstvoeding kunt combineren. Bekijk de hele serie over borstvoeding op ons YouTubekanaal.

Teaserafbeelding voor video ''

Je wettelijke rechten

In de wet zijn allerlei regelen opgenomen zodat je na je bevallingsverlof de tijd hebt om een rustige start te maken. De regels zijn te vinden in het Arbeidsomstandighedenbesluit?en in de Arbeidstijdenwet.?

  • De eerste 6 maanden na de bevalling mag je een uur extra pauze nemen, of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft. Je hoeft ook geen onregelmatige diensten of nachtdiensten te draaien.
  • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Je werkgever moet dan extra aandacht aan de veiligheid van je werkplek besteden. Als je met gevaarlijke stoffen werkt of gevaarlijk werk doet, dan moet je werkgever je werk aan (laten) passen. Ook kun je je werktijden aan laten passen.
  • Tot je kind 9 maanden is, mag je borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Je mag hiervoor extra pauze nemen. De tijd die je besteedt aan borstvoeding geven of kolven krijg je doorbetaald, tot maximaal een kwart van de werktijd. De extra tijd voor voeden of kolven ook kun je ook aan het begin of eind van de werkdag gebruiken.
  • Heb je meer tijd nodig, ga dan in overleg met je werkgever of je (onbetaald) extra tijd kunt krijgen.
  • De werkgever is verplicht om een schone, afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen. Je moet dus altijd ergens ongestoord kunnen kolven of voeden.

Of je nu gaat kolven of borstvoeding blijft geven tijdens het werk: informeer van te voren je werkgever en collega’s dat je borstvoeding gaat combineren met werk. Je werkgever kan dan op tijd nadenken over de benodigde maatregelen. En je collega's snappen waarom jij je af en toe even terugtrekt of de deur uitgaat. Bovendien moet je werkgever op de hoogte zijn van de rechten die je hebt.

Is je werkgever niet op de hoogte van je rechten? Verwijs naar de pagina voor werkgevers.

Tips voor het combineren van kolven en werk

Ben je van plan om te kolven? Bekijk de pagina over kolven. En lees deze tips:

Tip 1: Oefen met kolven

Al tijdens je verlof kun je oefenen met kolven. Gebruik je ‘oefenmateriaal’ gelijk om je kind te leren drinken uit de fles. Laat je kind spelenderwijs wennen. Geef bijvoorbeeld een paar slokjes (10 tot 20 milliliter) afgekolfde melk tussen voedingen door. Bijkomend voordeel van vroeg beginnen met kolven: je kunt al voordat je weer gaat werken een voorraad borstvoeding opbouwen in de diepvries.

Tip 2: Maak het je gemakkelijk tijdens het kolven

Zorg echt dat je een ruimte krijgt waar je rustig kunt kolven. Als je niet ontspannen bent is kolven lastiger. Bespreek met je werkgever wanneer en hoe lang je de tijd neemt om te kolven.

Tip 3: Neem rust, drink voldoende en leg de baby zo vaak mogelijk aan als je thuis bent

De ervaring is vaak dat de borstvoeding tijdelijk wat terugloopt zodra je weer gaat werken, dat kan bijvoorbeeld komen omdat het werk extra energie vraagt. Neem veel rust, drink voldoende en leg de baby zo vaak mogelijk aan als je thuis bent. Dat helpt om de melkproductie op gang te houden. Bij twijfel over je melkproductie kun je op het consultatiebureau je baby laten wegen of advies vragen aan een lactatiekundige.

Tips voor het combineren van de borst geven en werk

Ben je van plan om de borst te geven? Lees deze tips:

Tip 1: Voed op de kinderopvang of thuis

Regel kinderopvang in de buurt van je werk, zodat je je kind daar kunt voeden. Of als je dicht bij je werk woont: ga naar huis om je kind te voeden

Tip 2: Laat je kind brengen

Laat je partner of oppas je kind brengen naar je werk om te voeden. Zorg dan dat je op je werk een rustige kamer hebt waar je op je gemak de borst kunt geven.

Tip 3: Overleg met je werkgever over de werktijden

Regel tijdelijk flexibele werktijden voor de voedingen. Of bekijk samen met je werkgever of je gedeeltelijk thuis kunt werken.

Lukt het niet om borstvoeding en werk te combineren?

Vraag hulp aan een lactatiekundige. Samen kun je nadenken over mogelijke oplossingen, zoals een andere kolftechniek of op andere tijden voeden. Een andere optie is om borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen en het te combineren met kunstvoeding. Vraag je partner, oppas of kinderopvang om tijdens je werktijd flesvoeding te geven. Voor en na werktijd kun je borstvoeding blijven geven. Je geeft dan op je vrije dagen overdag ook flesvoeding, eventueel met een extra slokje borst.

Als je deels kunstvoeding gaat geven is er wel een kans dat je melkproductie afneemt en dat het geven van borstvoeding lastiger wordt. Het afwisselen van borst- en kunstvoeding lukt over het algemeen beter als je op werkdagen de ochtend- en avondvoedingen met de borst blijft geven.