Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Suiker

  • Suiker is een verzamelnaam voor mono- en disachariden.
  • Van nature zit suiker in producten zoals fruit, melk en sommige groenten, zoals zoete mais en tomaten. Ook wordt suiker toegevoegd aan bewerkte producten.
  • Suiker is een brandstof voor ons lichaam. 1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. 
  • Veel suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sap, nemen kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2.
  • Het advies is om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten.

Wat is suiker?

Suiker behoort tot de koolhydraten. Het is een verzamelnaam voor monosachariden (1 suikermolecuul) en disachariden (2 suikermoleculen). Glucose, galactose en fructose (fruitsuiker) zijn monosachariden. Disachariden zijn een combinatie van 2 monosachariden. De bekendste zijn sucrose (sacharose/kristalsuiker), lactose (melksuiker), maltose en trehalose.

Zoetstoffen zijn geen suikers. Ze hebben net als suiker een zoete smaak, maar bevatten minder of geen calorieën. Daarom worden aan sommige producten zoetstoffen toegevoegd in plaats van suiker.

Natuurlijke en vrije suikers

Suiker is ons eten en drinken bestaat uit natuurlijke suikers en vrije suikers. Natuurlijke suikers komen van nature voor in producten zoals fruit, groenten en melk. Vrije suikers zijn in te delen in 2 groepen:

  1. Suiker dat wordt toegevoegd tijdens de productie of bereiding. Denk hierbij aan suiker in koek, snoep, gebak en frisdrank, maar ook het suiker dat we zelf toevoegen aan bijvoorbeeld thee en koffie. Suiker wordt toegevoegd om producten smaak, structuur, volume en/of kleur te geven. Ook kan het gebruikt worden als conserveermiddel, bijvoorbeeld bij jam.
  2. Suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Wat doet suiker met je lichaam?

Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Alle suikers worden door je lichaam omgezet in glucose. In de cellen wordt glucose opgeslagen of verbrand. Bij het verbranden komt energie vrij, bijvoorbeeld om te kunnen ademhalen of bewegen. Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën, namelijk 4 kilocalorieën per gram. In vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop zitten net iets minder calorieën, omdat ze ook water bevatten.

Daarnaast zorgt suiker dat je hersenen dopamine afgeven. Dat geeft een prettig gevoel. 

Veelgestelde vragen over suiker en gezondheid

Je leest weleens dat honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker. Maar suiker is suiker: de ene soort is niet beter dan de ander. Je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier. Lees hierover meer bij koolhydraten. In sommige stropen of in honing zitten wel kleine hoeveelheden spoorelementen, mineralen, vitamines en eiwit. Deze hoeveelheden zijn alleen zo klein dat ze geen bijdrage leveren aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen nodig hebt. 

Toch is de ene suiker de ander niet

Er is wel een belangrijk verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zitten in producten die onderdeel zijn van een gezonde voeding, zoals fruit, groente en melk. Ze bevatten naast suiker ook vezels, vitamines en mineralen. Producten met toegevoegde suikers, zoals frisdrank en koek, staan niet in de Schijf van Vijf. Ze leveren over het algemeen veel calorieën en weinig vezels, vitamines en mineralen. Daarom is het advies om niet te veel producten met toegevoegde suikers te nemen.

Lagere glycemische index

Van palm- en kokosbloesemsuiker wordt weleens gezegd dat ze een lage glycemische index (GI) hebben van rond de 35 (ter vergelijking: glucose heeft een GI van 100, fructose van 15 en sucrose van 65). In de wetenschappelijke literatuur is dit niet terug te vinden. Er is dan ook onvoldoende bewijs om uitspraken te doen over een verschil in het effect op de bloedglucosespiegel tussen deze type suikers.

sluiten

Er bestaat veel onderzoek naar de relatie tussen overgewicht en suiker. De helft van alle suiker die we in Nederland binnenkrijgen komt uit productgroepen buiten de Schijf van Vijf, zoals snoep, koek, gebak en frisdrank. Als je te veel van deze producten eet, kan dit bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Dat komt omdat suiker en suikerhoudende producten calorieën leveren. Wanneer je langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, neemt je gewicht toe. 

Suikerhouden dranken

Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sap, vergroten de kans op overgewicht. Dit komt waarschijnlijk doordat de calorieën die je in vloeibare vorm binnenkrijgt, niet makkelijk worden waargenomen door het lichaam. Hierdoor voel je je minder snel verzadigd (vol) na het drinken dan na het eten van een product. Als mensen een calorierijke drank hebben gedronken, compenseren ze dit niet bij een volgend eetmoment. Met andere woorden: mensen eten dan niet minder, ondanks dat het lichaam al calorieën via een suikerhoudend drankje heeft binnengekregen. Het advies is dan ook om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken.

sluiten
In het algemeen vergroot of verkleint de hoeveelheid suikers (mono- en disachariden) die je binnenkrijgt het risico op diabetes type 2 niet. Wel verhoogt het nemen van dranken met toegevoegd suiker het risico op diabetes type 2.  Dat hangt mogelijk samen met het effect op lichaamsgewicht. 
sluiten
Bacteriën in de mond zetten suikers uit koolhydraten om in zuur. Dat zuur is slecht voor het tandglazuur en het tandweefsel en leidt tot gaatjes. De hoeveelheid suiker die je eet, zegt op zichzelf niet zoveel over mogelijk tandbederf. Belangrijker is hoe vaak je iets eet of drinkt. Om gaatjes te voorkomen, kun je het best 2 keer per dag je tanden poetsen. En eet of drink niet vaker dan 7 keer per dag iets. Het drinken van water, thee en koffie zonder melk en suiker telt niet mee voor deze 7 keer.
sluiten

Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Suiker activeert net als drugs, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol of drugs gebruik krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen. Ook is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken. 

Wel is het zo dat we beloond worden met een prettig gevoel als we eten, waardoor we gemotiveerd zijn om te eten. In een omgeving waarin het niet moeilijk is om aan eten te komen leidt dat soms tot meer eten dan gezond voor ons is.

Bekijk ook onderstaande video.

sluiten

Sommige mensen ervaren suikerovergevoeligheid. Het bestaan hiervan is niet wetenschappelijk aangetoond. Kleine hoeveelheden suiker geven namelijk geen klachten. Er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs om aan te nemen dat suiker zelf gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt.

Bij sommige mensen kan te veel suiker toch leiden tot klachten. Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet, loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree. Met name kinderen kunnen zich daardoor onrustiger gedragen. 

Ook is een onevenwichtig voeding op de langere termijn niet goed voor je gezondheid, omdat je dan minder gezonde voedingsmiddelen zoals groente, fruit en volkorenproducten eet. Daarbij kunnen producten met veel suiker bijdragen aan de inname van te veel calorieën. Hierdoor kun je aankomen in gewicht. 

Van fructose (fruitsuiker) is wel bekend dat het kan leiden tot darmklachten. Vaak is dit alleen bij een grote hoeveelheid. Daarnaast zijn er mensen met een intolerantie voor lactose (melksuiker).

sluiten

Hoeveel gram suiker mag je per dag?

Er is geen aanbeveling in Nederland voor de hoeveelheid suiker per dag. De Gezondheidsraad constateert dat te weinig bewijs bestaat om aparte hoeveelheden voor mono-, di- en polysachariden op te stellen. Er is dus alleen een advies voor koolhydraten als geheel. Wel geeft de Gezondheidsraad aan dat zetmeel een gezondere bron van koolhydraten is dan suikers. Bekijk deze voedingsadviezen voor koolhydraten

Sommige buitenlandse organisaties geven wél aparte hoeveelheden voor mono-, di- en polysachariden. Zo adviseert het Amerikaanse Institute of Medicine om minder dan 25% van de calorieën op een dag uit toegevoegde suikers te halen. De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10% van de calorieën op een dag moeten halen uit vrije suikers.

De European Food Safety Authority (EFSA) kon op basis van wetenschappelijke gegevens niet vaststellen wat een aanvaardbare bovengrens is voor de inname van suiker via voeding. Dat wil zeggen dat er geen precies niveau kan worden vastgesteld waaronder er geen risico voor de gezondheid optreedt of waarboven er juist wel een risico voor de gezondheid optreedt (voor zowel totaal-, toegevoegd of vrije suiker). De EFSA adviseert om de hoeveelheid toegevoegd en vrije suiker zo laag mogelijk te houden.

Niet te veel

Het advies is om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. Daarom hebben we een aantal tips voor je om minder toegevoegd suiker te eten.

En bekijk hoe je kunt omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf. Daar zit vaak veel suiker in. Denk aan vruchtensap, koek en snoep.

Hoe herken je suiker op het etiket?

De ingrediëntendeclaratie vermeldt de ingrediënten die zijn gebruikt bij de bereiding van het product. Dit gebeurt in afnemende volgorde van hoeveelheid: wat vooraan staat, zit er het meest in. 

Welke namen voor suiker worden er gebruikt? 

Je kunt suikers op het etiket terugvinden onder de namen kristalsuiker, suiker, melksuiker en vruchtensuiker. Maar ook glucose-fructosestroop, isoglucose, melksuiker (lactose), vruchtensuiker en andere toegestane benamingen (indeling koolhydraten) behoren tot de suikers. Soms is suiker niet direct herkenbaar als suiker. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de fabrikant honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop of vruchtenconcentraat gebruikt als suikerbron.

In onderstaande tabel zie je onder welke naam suikers vermeld kunnen staan op het etiket. Een handig hulpmiddel om op toegevoegd suiker te letten vind je in onze gratis 'Kies ik Gezond?'-app. Je kunt in deze app aangeven dat je op toegevoegd suiker wilt letten. 

Suikers

Chemische
namen

Vloeibare
suikers 

Sap
uit fruit

Suiker

Kristalsuiker

Rietsuiker

Invertsuiker

Sacharose

Stroop

Melksuiker

Lactose 

Fruitsuiker

Fructose 

Druivensuiker

Dextrose 

Moutsuiker

Maltose 

Honing

Agavesiroop

Ahornsiroop
(maple syrup)

Isoglucose

Glucose-
fructosestroop

Glucosestroop

Melasse

 
 




Vruchtensap

Vruchten-
concentraat

Trehalose

Galactose

   

Voedingswaardeclaratie

De voedingswaardedeclaratie op het etiket geeft informatie over de hoeveelheid voedingsstoffen. Onder het koolhydraatgehalte is aangegeven hoeveel hiervan als suikers (mono- en disachariden) aanwezig is. Hierbij kan geen onderscheid worden gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suikers. Het is namelijk niet mogelijk om deze verschillende soorten suikers met hulp van analyses in het laboratorium te scheiden.

Zo herken je suikerclaims

Op het etiket van producten kun je de volgende beweringen over suiker aantreffen:

  • Suikerarm. Dit betekent: Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter.
  • Suikervrij. Dit betekent: Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
  • Zonder toegevoegde suikers. Dit betekent: Aan het product zijn geen suikers of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen toegevoegd. Bij een levensmiddel dat van nature suikers bevat, moet op het etiket staan: 'Dit product bevat van nature aanwezige suikers'.

Sommige producenten zetten op het etiket "zonder toegevoegde suikers". Dat wil nog niet zeggen dat er geen suikers in zitten. Er kunnen van nature suikers aanwezig zijn in een product. Check dus altijd hoeveel suikers (vaak ook aangeduid onder koolhydraten) er in het product zitten.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ1700 kJ
Energiewaarde in kcal400 kcal
Vet
Vet totaal0,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,00 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal0 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen0 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten0,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne0 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,0 mg
Retinol activiteit equivalent0 µg
Vitamine B10,00 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,00 mg
Vitamine B60,000 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,0 mg
Zeaxanthine0 µg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water0 g
Koolhydraten
Koolhydraten100,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden100,0 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,000 g
Zout0,000 g
Mineralen
Calcium0 mg
Fosfor0 mg
IJzer0,1 mg
Jodium0 µg
Kalium4 mg
Koper0,02 mg
Magnesium2 mg
Selenium0 µg
Zink0,01 mg