Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is geitenmelk beter dan koemelk?

Er zijn geen duidelijke voordelen van geitenmelk boven koemelk. De samenstelling van volle geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. Het is niet bewezen dat geitenmelk beter verteerbaar is.

Vet

Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigd vet binnen. Deze producten staan dan ook in de Schijf van Vijf.

Volle geitenmelk en volle koemelkproducten staan niet in de Schijf van Vijf, omdat ze te veel verzadigd vet bevatten. Halfvolle geitenmelk en geitenkarnemelk staan wel in de Schijf van Vijf omdat ze minder vet bevatten.

Jodium

In geitenmelk zit minder jodium dan in koemelk.

Gezondheidseffecten

Onderzoek naar zuivel gaat voornamelijk over zuivel van koeien. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. We weten niet zeker of die effecten ook voor geitenzuivel gelden omdat er weinig onderzoek naar is gedaan bij mensen.

Verteerbaar

In de supermarkt kun je op sommige geitenmelkproducten de tekst ‘licht(er) verteerbaar’ lezen. Er zijn echter nog geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat geitenmelk lichter verteerbaar is.

Allergie

Mensen met een koemelkallergie kunnen meestal ook geen geitenmelk drinken. Het overgrote deel van de mensen dat allergisch is voor koemelk, is dat ook voor geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, kamelenmelk, buffelmelk en ezelmelk.

Geitenmelk bij koemelkallergie baby’s

Kan of wil de moeder door omstandigheden geen borstvoeding geven dan is flesvoeding een goed alternatief. Krijgt je baby flesvoeding en heeft hij een aangetoonde koemelkallergie? De kans dat hij ook allergisch is voor geitenmelk en schapenmelk is heel groot. Het beste om te geven is hypoallergene flesvoeding. In hypoallergene melk zijn de eiwitten in stukjes geknipt waardoor er geen allergische reactie meer ontstaat. Tot 1 jaar is deze hypoallergene voeding het beste als je kind een koemelkallergie heeft.

Andere vervangende melk voor baby's

Koemelk, maar ook dierlijke koemelkvervangers zoals geitenmelk en schapenmelk en plantaardige alternatieven zoals sojadrank, haverdrank en amandeldrank worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding.

Van 0 tot 6 maanden adviseren we om baby’s borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding te geven. Tussen 6-12 maanden adviseren we borstvoeding of opvolgmelk in plaats van de gewone koemelk of andere dierlijke en plantaardige vervangers.

Bekijk onze adviezen over welke melk geschikt is voor baby's.

Vanaf 12 maanden kun je je kind in plaats van opvolgmelk gewone melk geven. Wil je een volwaardig plantaardig alternatief voor je dreumes of peuter, kies dan een sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12.