Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn koolhydraten slecht voor je?

Koolhydraten zijn niet ongezond, slecht of gevaarlijk. Ze zijn juist een belangrijke energiebron voor het lichaam. Het is wel belangrijk om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen als bron van koolhydraten. Denk aan volkorenbrood, groente, fruit en peulvruchten.

Koolhydraten heb je in allerlei vormen die voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Ze dragen allemaal bij aan onze gezondheid, op verschillende manieren.

Wat zijn positieve effecten van producten met koolhydraten?

De volgende producten met koolhydraten staan in de Schijf van Vijf. Ze hebben positieve effecten op je gezondheid, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten:

  • Volkoren brood en graanproducten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Groente

Wat zijn negatieve effecten van producten met koolhydraten?

Negatieve effecten hebben onderstaande producten met koolhydraten. Deze producten staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank en/of vruchtensap verhoogt het risico op overgewicht en diabetes type 2.

  • Frisdranken
  • Vruchtensappen

Verder zit in snoep en koek veel koolhydraten, meestal vooral in de vorm van suiker. Snoep en koek kun je beter laten staan. Zij leveren wel energie, maar weinig andere nuttige voedingsstoffen. Je hebt ze niet nodig. Tips om minder suiker te eten.

Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 40 tot 70% van alle calorie├źn uit koolhydraten te halen.

Heb je koolhydraten nodig?

Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Het lichaam maakt glucose uit koolhydraten die je met je voeding binnenkrijgt. Als glucose niet meer uit koolhydraten kan worden gehaald, gaat het lichaam zelf glucose maken uit aminozuren. Deze aminozuren komen beschikbaar door de afbraak van eiwit in het lichaam. Het is dus nodig om koolhydraten met de voeding binnen te krijgen om de afbraak van lichaamseiwit tegen te gaan. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om minimaal 40% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen.

Maken koolhydraten dik?

Van koolhydraten op zich word je niet dik, als je verder normaal eet. Koolhydraten leveren energie (calorieën). Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, kun je aankomen in gewicht. Koolhydraten zitten in allerlei producten. Sommige koolhydraatrijke producten zijn gezond, zoals volkorenbrood. Andere producten zijn minder gezond, zoals koekjes. Het is dus vooral belangrijk om te letten op de hoeveelheid en type producten die je eet.

Hoe zit het met vezels?

Ook vezels zijn soorten koolhydraten in onze voeding. Vezels zijn onverteerbare koolhydraten met veel positieve effecten op de gezondheid. Wie veel voedingsvezels eet, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Ook verminderen vezels het risico op diabetes type 2 en darmkanker. Verder zijn vezels belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Vezels haal je vooral uit volkorenproducten groente, fruit, noten en peulvruchten. Volwassen vrouwen wordt geadviseerd minimaal 25 gram vezels per dag binnen te krijgen, volwassenen mannen minimaal 30 gram per dag. Lees hoe je genoeg vezels binnenkrijgt.

Minder koolhydraten eten?

Er zijn wel mensen die minder koolhydraten willen eten. Lees meer over: