Menu
Zoek

Wat kun je doen als je kind overgewicht heeft?

Misschien schrik je een beetje als je kind aan de zware kant is of dreigt te raken. Zo op het oog lijkt er weinig aan de hand: je kind eet gezond en beweegt regelmatig. Waar kun je als ouder nog meer op letten?

Op de basisschool wordt je kind regelmatig gecontroleerd door een schoolarts, die werkt voor de JGZ (Jeugdgezondheidszorg). Die houden de groei bij in lengte, maar ook in gewicht. Op overgewicht wordt dus gelet.

Meten en wegen

Maar buiten dat moet je als ouder zelf in de gaten houden hoe het gaat met je kind. Veel ouders meten en wegen hun kinderen regelmatig zelf, maar hoe weet je eigenlijk of je kind qua gewicht wel goed zit? Volg je je eigen gevoel of zegt dat niet altijd genoeg? Of je kind een gezond gewicht heeft kun je achterhalen met een simpele test: de Body Mass Index (BMI).

Maak je je zorgen over het gewicht van je kind, neem dan contact op met je huisarts of kinderdiëtist.

Moet je kind afvallen?

Ook als je kind (iets) te zwaar is, eet je kind gewoon gezond volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien.?Vraag daarom advies aan de huisarts, jeugdverpleegkundige of schoolarts. Zij kunnen je kind eventueel doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp, bijvoorbeeld naar een kinderdiëtist of kinderarts. Ook bij twijfels of vragen over het gewicht van je kind kan je altijd terecht bij de huisarts of jeugdverpleegkundige/schoolarts.

Waar kun je op letten?

Waarom een kind wat te zwaar is geworden, is lang niet altijd meteen duidelijk. Misschien eet of drinkt je kind dingen waarvan je helemaal niet wist dat er veel calorieën in zaten, of kunnen de porties wat kleiner?

Een aantal tips:

  • Aan tafel eten is niet alleen gezelliger, maar kinderen (en volwassenen) eten verhoudingsgewijs ook minder dan wanneer ze voor de tv of achter de computer zitten.
  • Let eens op tussendoortjes: wat zit daar eigenlijk allemaal in qua suiker, vet en calorieën? Dat is heel goed op het etiket te zien: vergelijk eens producten met elkaar. Veel producten die gezond lijken zijn dat uiteindelijk niet. “Zonder toegevoegd suiker” betekent niet dat er geen suiker in zit. Een plak ontbijtkoek of fruitbiscuit lijkt geschikt voor kinderen, maar het is gewoon een koek met flink wat calorieën. Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je kind
  • Wat drinkt je kind allemaal? Dat frisdrank veel suiker bevat, weten de meeste mensen wel. Maar wat dacht je van pakjes drinken en sap ? Die zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Wist je dat er in een pakje appelsap wel 5 klontjes suiker zitten? Diksap of aanmaakranja bevat ongeveer hetzelfde. Zo maak je de stap naar gezondere drankjes
  • Zijn de porties die je kind eet geschikt? Natuurlijk is het belangrijk wat je kind te eten krijgt, maar ook de hoeveelheid speelt mee. Wat zijn eigenlijk normale porties voor een kind? Hier zie je de aanbevolen dagelijkse porties voor kinderen van 4-8 en 9-12 jaar, in vergelijking met een volwassene.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.