Jouw tiener eet net als jij volgens de
Schijf van Vijf. Natuurlijk zijn er verschillen per persoon. Het ene kind sport heel veel of zit in een groeispurt, en kan daardoor wel wat extra producten uit de Schijf van Vijf gebruiken. Terwijl de ander liever gamet of de kleinste van de klas is, en dus wat minder nodig heeft dan gemiddeld. Met de Schijf van Vijf voor jou kun je zien wat jouw kind ongeveer nodig heeft.
Iets te snoepen?
Pubers hebben vaak honger. Niet zo verwonderlijk, want ze groeien in deze periode heel hard. Het is prima om tussen de maaltijden door wat te geven, maar maak daar wel bewuste keuzes in. Geef ze het liefst iets uit de Schijf van Vijf, dus wat groente, fruit of een belegde volkoren boterham, tosti van volkorenbrood met 30+ kaas of volkoren knäckebröd. Willen ze toch iets te snoepen, houd het dan klein. Een koekje of een dropje bijvoorbeeld. Bekijk hoe je om kunt gaan met producten buiten de Schijf van Vijf.
Heeft mijn tiener een gezond gewicht?
Pubers zijn er in alle soorten en maten, maar bij welk gewicht is er wat meer aan de hand? De Body Mass Index (BMI) geeft aan of het gewicht gezond is in verhouding tot de lengte. . Het is een goede indicatie om te zien of je puber een gezond gewicht heeft. Bereken de BMI hieronder. Je krijgt direct een advies op maat. Is de BMI te hoog of is je kind te licht, vraag dan advies aan de schoolarts of huisarts of ga naar een diëtist. Zij kunnen nauwkeuriger vaststellen of je tiener inderdaad te zwaar of te licht is en gerichte adviezen geven die bij je kind passen.
Bewegen
Voor pubers geldt het advies om elke dag minstens een uur matig tot intensief te bewegen. Het gaat hierbij niet alleen om sporten. Ook fietsen van en naar school telt bijvoorbeeld mee. Hoe langer en intensiever je kind beweegt, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk dat je kind minimaal 3 keer per week oefeningen doet die de spieren en botten versterken. Denk hierbij aan gymles op school, sporten, dansen, hardlopen. En voorkom dat je kind veel stilzit, zoals bij tv kijken, computeren, gamen en lezen.
5 tips voor thuis (geef het gezonde voorbeeld)
Ook al gaat je kind naar de middelbare school, als ouder speel je nog steeds een belangrijke rol in zijn keuzes. Hij kijkt nog steeds naar wat jij doet. Maak daar slim gebruik van. Geef het gezonde voorbeeld.
Tip 1: Neem de tijd voor ontbijt
Ontbijt samen aan tafel, ook op schooldagen. Zo laat je zien dat jij ook gewoon ontbijt en er even de tijd voor neemt.
Tip 2: Maak van thuis een gezonde haven
Verleid je kind thuis vooral met gezonde keuzes. Zet een mooie fruitschaal op tafel, las een vast fruitmomentje in en geef bij lekkere trek ook eens wat snackgroente. Eet de maaltijden gezellig aan tafel en beperk het aantal afleidingen, zoals een televisie op de achtergrond. Zo heb je aandacht voor je eten en voor elkaar. Check of jouw huis gezond is ingericht.
Tip 3: Geef boterhammen mee naar school
Als jij gewoon boterhammen meeneemt naar je werk, dan neemt je puber waarschijnlijk ook eerder gewoon boterhammen mee. Dus hoeft hij ook niet elke dag iets in de kantine te kopen. Idee: bespreek eens wat hij heeft gegeten op een schooldag en leg uit wat de voordelen zijn van gezond kiezen. Eet je kind niet zo veel op school, zorg er dan voor dat hij bij thuiskomst nog een boterham smeert of bijvoorbeeld een tosti kan maken van volkorenbrood met 30+ kaas.
Tip 4: Houd zelf maat met snoep
Roep niet voortdurend dat snoep en snacks zo slecht zijn. Maar laat zien dat het oké is, zolang je er niet te veel van eet. Gebruik snoep niet als beloning en houd niet voor straf een snack achter.
Tip 5: Neem water als standaard
Het lichaam van je kind heeft iedere dag zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Water en thee zonder suiker zijn daar perfect voor. Ook melk telt mee. In sap en frisdrank zit veel suiker. Kijk maar eens in het plaatje hieronder hoeveel suikerklontjes er in de verschillende drankjes zit. Geef het goede voorbeeld en drink zelf ook water als standaard dorstlesser.
Bekijk ook de hoeveelheid suikerklontjes in ijskoffies en gezoete zuiveldranken.