Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Spelregel 1: Gezonder eten om af te vallen

Om te werken aan een goed gewicht, moet je weten wat gezond eten is. Daarvoor is de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf heb je een gezond eetpatroon.

Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren, plus alle benodigde voedingsstoffen om fit voor de dag te komen.

Lees meer over de Schijf van Vijf

Kies gezondere producten

Eten en drinken leveren energie. Dat zit in vet, koolhydraten, eiwit en alcohol. Niet alleen hoeveel je eet, maar ook wat je eet heeft invloed op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Als je wilt afvallen, is het goed om producten met veel vet, met veel suiker en met alcohol te laten staan.

Je krijgt minder calorieën binnen als je alleen producten kiest uit de Schijf van Vijf. Als je wilt afvallen kun je producten die niet in de Schijf van Vijf staan vervangen door producten die wel in de Schijf van Vijf staan.

Kijk hier welke producten een gezondere keuze zijn

Vermijd extra’s

Ongezonde tussendoortjes heb je niet nodig, omdat je met de producten uit de 5 vakken alle noodzakelijke voedingsstoffen al binnenkrijgt. Voorbeelden van extra’s zijn snoep, koek, gebak, snacks. Als je wilt afvallen, kun je beter alle extra’s mijden.

Als je toch trek krijgt, kun je ze het beste vervangen door basisproducten, die minder calorieën bevatten. Denk daarbij aan snacktomaatjes, een sinaasappel of een boterham met kipfilet.

Lees ook de andere spelregels:

Gezond en blijvend afvallen

Elly (55) viel 18 kilo af in een jaar tijd. Hoe? Door bewuster te eten. Niet gedachteloos iets in je mond stoppen maar bewust zijn wat je eet. Bekijk de video.